Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

68. Облік наявності та руху нематеріальних активів

Для обліку НМА викор рах 12, 15, для зносу 13.

На об’єкти НМА протягом терміну їх корисного використання (який підприємством визначається самостійно) з врахуванням строку корисного використання подібних об’єктів, морального зносу та правових обмежень, щодо його використання(але не більше ніж 20 років) здійснюється нарахування зносу.

Метод нарахування зносу обирається під-ом самостійно, виходячи з умов отримання май бек вигод, якщо такі умови визначити не можливо, то застос прямолінійний метод нарах амортизації.

Нарах амортизації відображається за Кт-13, Дт-23,91,92,93…

69. Методи нарахування амортизації і облік зносу нематеріальних активів

На об’єкти НМА протягом терміну їх корисного використання (який підприємством визначається самостійно) з врахуванням строку корисного використання подібних об’єктів, морального зносу та правових обмежень, щодо його використання(але не більше ніж 20 років) здійснюється нарахування зносу.

Метод нарахування зносу обирається під-ом самостійно, виходячи з умов отримання май бек вигод, якщо такі умови визначити не можливо, то застос прямолінійний метод нарах амортизації.

Нарах амортизації відображається за Кт-13, Дт-23,91,92,93

70. Порядок проведення інвентаризації необоротних активів та відображення її результатів на рахунках бухгалтерського обліку

71. Поняття і види фін інвестицій

Документ П(С)БО 12 « Фін інвестиції».

ФІ - це активи, які утримуються під-вом з метою збільшення прибутку за рахунок одержаних %, дивідендів, зростання капіталу або отримання ін. вигід для інвестора ( акції, цінні папери тощо).

Види:

1)капітальні – це господ операції, які передбачають придбання будинків, споруд, об’єктів нерухомості, власності, нема тер активів, які підлягають амортизації.

2)фінансові – це господ операція, яка передбачає вкладення під-ва придбання ЦП, фін інструментів, ін. суб’єктів господарювання.

Фін інвестиції:

-прямі– господ операції щодо внесення коштів або майна до статуту інших підприємств в обмін на корпоративні права.

-портфельні- господ операції, які передбачають придбання ЦП, фін інструментів на фондовому ринку.

- реінвестиції – господ операції, які передбачають вкладення коштів, одержаних від інветисційних операцій в капітальні або фінансові.

- поточні – господ операції щодо вкладення коштів в інвестиції на строк до 1-го року ;

- довгострокові – понад 1 рік.

72. Визнання та оцінка фін інвестицій

ФІ визнаються активами, якщо:

1. якщо їх вартість можна достовірно оцінити;

2. якщо існує ймовірність отримання економ вигод від іх використання.

В БО фін інвестиції первісно оцінюються та визначаються за собів., яка визначається залежно від способу їх придбання.

До собів. включають: ціна придбання, плата за комісійні послуги, вартість сплачених податків та зборів та ін. витрат пов’язані з придбанням.

Залежно від того, яким чином фін інвестиції надійшли, їх вартість вартість включає:

1) придбані за грошові кошти: вартість придбання інв дор фактичній собівартості придбання;

2) в обмін на:

- ЦП власної емісії: вартість ФІ визначається за справедливою вартістю переданих ЦП.

- інші активи: вартість фін інве дорівнює переданій вартості інших активів – первісна вартість.

Вартість фін інвестицій на дату балансу визначається за допомогою таких методів:

1. метод оцінки за справедливою вартістю. Його застосовують для оцінки ФІ, які призначені для перепродажу ( крім ФІ, які оцінюються за методом участі в капіталі). Справедлива вартістю визначається за ринковою поточною вартістю, яка склалась на фондовому ринку. Якщо це неможливо, застосовують експортну оцінку.

Ринкова вартість ФІ - це сума, яку можна отримати від продажу ФІ на активному ринку.

Внаслідок операцій з реалізації, можна одержати доходи або понести якісь втрати.

2. метод участі в капіталі. За ним обліковується ФІ, вартість яких визначається з урахуванням змін у загальній величині власного капіталу об’єкту інвестування ( крім тих вкладів, коли операції відображаються як внутр розрахунком між інвесторами і об’єктом інвестування. Метод обліку буде залежати від розміру частки, якою володіє інвестор:

1) якщо інвестор володіє менше ніж 20%, тоді ФІ оцінюються за справедливою собів.

2) якщо володіє від 20-50%, тоді ФІ оцінюються за методом участі в капіталі, а під-во вважається асоційованим.

3) якщо володіє понад 50%, то ФІ оцінюються за методом участі в капіталі, під-во вважається дочірним і передбачає контроль збоку інвесторів.

При цьому вартість ФІ на дату балансу збільшується ( зменшується) на:

а) суму, яка є часткою інвестора в чистому прибутку ( збитку) об’єкта інвестування за звітний період із виключенням її складу доходів ( витрат); одночасно вартість ФІ зменшується на суму визнаних дивідендів.

б)частку інвестора в сумі зменшення( збільшення) загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування за звітний період, крім тих змін, відбув за рахунок прибутку ( збитку) із включенням ( виключенням) її до іншого додаткового капіталу, якщо зміни виникли внаслідок розміщення ФІ, що призвело до виникнення емісійного доходу або збитку.

3. метод оцінки за амортизованою собівартістю: оцінюються ФІ, які утримуються під-вом до їх погашення. При цьому виникає певна різниця між собівартістю і варістю погашення ( різниця це є премія або дисконт), яка амортизується інвестором протягом періоду з дня придбання до дня погашення інвестицій за методом ефективної ставки % ( якщо ринкова вартість менша ніж номінальна, то це є дисконт, більше – премія).

4. метод ефективної ставки % - це метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації дор різниці між доходом за фіксованою ставкою і добутком еф ставки та амортизаційної вартості на початок періоду.

Сума амортизаційного дисконту ( премії) нараховується одночасно нарахуванням % за інвестиціями і призводить до збільшення ( зменшення) балансової вартості ФІ з відображенням в складі інших фін доходів та витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]