Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-110.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

61. Облік вибуття основних засобів

Основні засоби списуються з балансу підприємства у разі їх вибуття або коли активи перестають відповідати критеріям визнання активу.

У разі, коли об’єкт основних засобів вибуває з експлуатації та зберігається для продажу, його відображають у балансі в складі оборотних активів за нижчою з двох оцінок – за балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації.

Фінансовий результат від списання основних засобів розраховують як різницю між балансовою вартістю об’єкта та очікуваною чистою сумою надходжень від його продажу або ліквідації.

Прибуток або збиток від вибуття основних засобів була надзвичайна подія (аварія, пожежа тощо), відповідну суму прибутку або збитку відображають як фінансовий результат від надзвичайних подій.

У П(С)БО7 визначені наступні види оцінки основних засобів:

Чиста балансова вартість основних засобів визначається як сума, за якою об’єкт основних засобів обліковується на балансі підприємства за вирахуванням суми накопиченої амортизації.

Вартість, яка амортизується; представляє собою фактичну собівартість об’єкта основних засобів або іншу його оцінку, відображену у фінансовій звітності замість фактичної вартості за вирахуванням ліквідаційної вартості. Якщо величина ліквідаційної вартості є незначною, то при розрахунку вартості, що амортизується, її можна не враховувати.

Ліквідаційна вартість визначається як чиста сума, яку підприємство розраховує отримати за об’єкт основних засобів в кінці періоду використання, що передбачений, за вирахуванням очікуваних витрат на ліквідацію цього об’єкту.

Показники ліквідаційної вартості та вартості, що амортизується, є розрахунковими, оскільки їх значення визначаються на підставі приблизних розрахунків, а не за допомогою безпосереднього вимірювання. Використання показників ліквідаційної вартості та вартості, що амортизується, дозволяє більш обґрунтовано визначити ту частину вартості об’єкту, яка повинна бути віднесена на витрати протягом періоду його використання підприємством.

62. Особливості обліку інших необоротних матеріальних активів

Під іншими необоротними матеріальними активами розуміють призначені для використання протягом періоду більше одного року і які не входять до складу основних засобів. Термін використання інших необоротних активів встановлюється підприємством і зазначаються в Наказі про облікову політику.

Групи інших необоротних матеріальних активів:

-бібліографічні фонди

-малоцінні необоротні матеріальні активи

-тимчасові споруди

-природні ресурси

-інвентарна тара

-предмети прокату

-інші необоротні матеріальні активи.

Згідно П(с)БО7 «Основні засоби» 11 Інші необоротні активи відкривають субрахунки, їх мають таку характеристику :

111 Бібліографічні фонди- призначені для обліку наявності та руху бібліотечних фондів

112 Малоцінні необоротні матер-і активи – відображають вартість предметів, строк корисного використання якого більше року,вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленими під-м ставками.

114 Природні ресурси- призначені для обліку наявності та руху придбаних природних ресурсів.

115 Інвентарна призначені для обліку наявності та руху інвентарної тари.

117Інші необоротні матеріал.активи- облік руху , наявності необоротних активів(модернізація, модефікація, добудова, дообладнення, реконструкція)

Облік бібліографічних фондів – під-во зобовязано вести сумарний та індивідуальний облік книг у встановлених одиницях обліку.Одиницею обліку біб-х фондів є підручник, річний примірник, підшивка.

Облік тимчасових споруд – паркани, огорожі, складскі приміщення.

Облік природних ресурсів – будівельний ліс, родовища нафти, газу, джерела мінеральної серовини, які відносяться до вичерпних активів.

Облік інвентарної тари- є необоротна тара, яка не передається разом з продукцією (спеціалізовані цистерни, контейнери, піддони, баки, чани),а підлягає поверненню постачальнику продукції . вона залишається на балансі під-ва більше року.

Узагальнена інформація, про наявність і руху інших необоротних активів відображається в регістрах БО та фінансовій звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]