Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

22. Механізм функціонування ринку праці: суб’єкти, об’єкти, засоби впливу.

Ринок праці – це динамічна система, в якій взаємодіють суб’єкти власності на засоби вир-ва та наймані прац-ки, обумовлюючи обсяг, структуру та співвідношення попиту та пропозиції на предмет купівлі-продажу (об’єкт ринку праці).

Об’єкт купівлі-продажу на ринку праці: праця; роб.сила; послуги праці; право користування трудовим потенціалом.

Суб’єкти ринку праці: працівники (зайняті та ті незайняті, які шукають роботу) – уособлюють пропозицію праці; підприємці, як власники капіталу і покупці – уособлюють попит; організації найманих працівників та роботодавців.

Предметом купівлі продажу виступає: тимчасове право на використання трудових послуг; право власності – лише на результат праці.

Особливістю ринку праці є те, що він насичений різними інституційними структурами.

Механізм функціонування ринку праці є способом взаємодії на узгодження інтересів роботодавців та реальних і потенційних працівників щодо обсягів та умов використання праці в різноманітних трудових процесах.

Попит на ринку праці виражає потребу економіки в певній кількості працівників у кожний момент часу.

Основною проблемою є досягнення збалансованого попиту та пропозиції на ринку праці.

23. Гнучкість та жорсткість ринку праці: сутність та критерії.

Залежно від того, які склалися стосунки між найманими працівниками і роботодавцями і в який спосіб вони рег-ся РП може бути жорстким (ЖР) або гнучким (ГР).

ЖР притаманне державне регулювання і великий вплив профспілок. ЖР характеризується гарантією і стабільністю зайнятості, що забезпечується: 1) політикою повної зайнятості та системою соц. страхування; 2) регламентацією звільнення працівників; 3) забезпеченням працівників стабільними доходами; 4) стабільністю місця роботи, її безпеки.

Гнучкість ринку праці виступає як форма пристосування РП до структурної перебудови ек-ки.

Гнучкість РП передбачає: 1) оперативне реагування на зміну кон'юнктури РП, тобто зміну попиту, пропозиції і цін, що виявляється відповідно у зміні обсягу, структури, якості та ціни робочої сили; 2) територіальну та професійну мобільність працівників; 3) гнучкість під-ва, яка виявляється в гнучкому регулюванні обсягів продукції, що випускається, у використанні нових форм організації виробництва і праці, управління кадрами; 4) різноманітність форм найму та звільнення; 5) різноманітність форм професійно-кваліфікаційної перепідготовки; 6) гнучкість диференціації з/п; 7) гнучкість режимів роботи та розподілу роб. часу; 8) різноманітність методів і форм соціальної допомоги; 9) різноманітність методів і форм зайнятості.

На підприємствах зазначені ввимоги забезпечуються, зокрема, введенням режимів неповного робочого часу, надомної праці, роботи за викликами, гнучких режимів робочого часу, а також наймання тимчасових працівників.

24. Зайнятість та категорії зайнятих осіб за вітчизняним законодавством.

Зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі.

Зайнятість населення, що проживає на території України, забезпечується державою шляхом проведення активної соціально-економічної політики, спрямованої на задоволення його потреб у добровільному виборі виду діяльності, стимулювання створення нових робочих місць і розвитку підприємництва.

Громадяни України вільно обирають види діяльності, які не заборонені законодавством, у т.ч. і не пов'язані з виконанням оплачуваної роботи, а також професію, місце роботи відповідно до своїх здібностей.

В Україні до зайнятого населення належать громадяни: а)працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, у міжнародних та іноз. орг.-ях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб; б) громадяни, які самостійно забезп-ть себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери, що беруть участь у виробництві, члени особистих селянських господарств; в) працівники в органах державної влади, управління та громадських об'єднаннях; г) які проходять службу в Збройних Силах України, інших військових формуваннях; е) які проходять професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах; ж) працюючі громадяни інших країн, які тимчасово перебувають в Україні і не пов'язані із забезпеченням діяльності посольств і місій.