Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

25. Визначення статусу безробітного за методологією моп та згідно вітчизняного законодавства. Види та форми безробіття.

Безробіття (МОП) – особи у віці 15-70 р. (зареєстровані і незареєстровані у ДСЗ), які задовольняють умовам: не мали роботи (прибуткового заняття); активно шукали роботу або намагаються організувати власну справу упродовж 4-х тижнів, що передували опитуванню; готові приступити до роботи упродовж 2-х тижнів; які приступають до роботи протягом 2-х тижнів; знайшли роботу та чекають відповіді.

Згідно ЗУ «Про зайнятість населення» безробітними вваж-ся працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають зар.плату або інших непередбачених законодавством доходів і зареєстровані у ДСЗ як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними також є інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Види та форми безробіття класифікують: за причиною виникнення – сезонне, фрикційне(виникає в рез. частина людей добровільно змінює роботу або шукає роботу після звільнення), структурне(виникає в рез. істотних змін у технології та організації виробництва, а отже у структурі поиту на роб.силу), циклічне(обумовлено спадом сукупного поиту), технологічне, регіональне, інституціональне(пов’язане з правовими нормами, державними регуляторними актами); за характером виникнення – вимушене, добровільне; за тривалістю – короткострокове (до 3 місяців), середньострокове (від 3 до 12 місяців), довгострокове (понад 12 місяців), застійне (понад 20 місяців); за демографічними ознаками – жіноче, молодіжне, родинне; за особливостями вияву – відкрите, приховане.

26. Порівняльна характеристика концепцій зайнятості.

Зайнятість повна – це надання суспільством усьому економічно активному населенню можливості займатися суспільно корисною працею, на основі якої здійснюється індивідуальне (у межах сім’ї) та колективне (за участі фірм, компаній, держави) відтворення роб.сили і задоволення всієї сукупності потреб. Повна зайнятість віддзеркалює найважливіше право людини – на працю.

Продуктивна зайнятість характеризується високою інтенсивністю використання факторів вир-ва, максимізацією новостворювальних результ-ів, що мають суспільну корисність. Отже, продуктивна зайнятість означає не просто забезпеченість тих, хто бажає працювати, роб.місцями, але й продуктивність їх викор-ня, ств-ня суспільно корисних матер. і дух. благ.

Зайнятість ефективна – якісний (інтенсивний) аспект зайнятості, пов’язаний з ефективністю праці, що дозволяє в кожний момент одержувати найб. приріст матер. і дух. благ, створ-ти і одержувати прибутки від праці, більші за витрати на неї. Ефективна зайнятість, базуючись на повній зайнятості, відображає стан кількісно-якісної збалансованості між потребою населення в роб.місцях і їх наявністю.

Концепція раціональної зайнятості передбачає забезпечення всіх, хто бажає працювати, екон-но та соц-но доцільними роб.місцями відповідно до раціональної структури зайнятості та збалансованої структури суспільних потреб, що забезпечує якісне використання та всебічний розвиток людських ресурсів. Рац.зайнятість існує в сусп.-ві, коли ураховуються доцільність перерозподілу та викор-ня людських ресурсів, їх статево-вікова та освітня культура.