Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

29. Класифікація населення: ознаки, практичне значення.

Населення – це сук-ть людей,що проживають на визначаній тер-рії (у країні,області,місці, районі,селі),а також є джерелом формув трудових ресурсів. Насел.- це всі люди незал від їх хар-к. Але водночас наслення- це джерело утворення всіх інших угрупувань(ЕАН,труд ресурси).

Поділ за методикою МОП

ЕАН(ті,хто працює або активно шукає роботу)

Економ неактивне населення

Населення молодше 15 та страше 70 років

Зайняті

Безробітні

Поділ за традиц методикою

Трудові ресурси(працезд населення в працезд віці+підлітки, що працюють+інваліди, що працюють+пенсіонери, що працюють – пільгові пенсіонери, що не прац)

Населення, що не належить до труд рес (діти та пенсіонери, я не працюють (у т.ч. пільгові), підлітки, інваліди).

ЕАНце частина населення, яка пропонує свою працю для виробництва товарів і надання різно­манітних послуг. Кількісно ця група населення склад. із за­йнятих і безробітних, які на даний момент не мають роботи, але бажають її одержати. До ЕАН належать особи у віці 15—70 років. Вони виконують роботу за винагороду за наймом на умовах повного або неповного робочого часу, працюють інди­відуально або в окремих громадян-роботодавців, на власному підприємстві. До зазначеної категорії на­селення належать також безоплатно працюючі члени домашнього господарства, зайняті в особистому підсобному сільському гос­подарстві, а також тимчасово відсутні на роботі. За цією методи­кою зайнятими вважаються особи, які працювали протягом тиж­ня хоча 64 год. незалежно від того, була це постійна, тимчасова, сезонна, випадкова чи інша робота.

Економічно неактивне населення — це та частина населення, яка не входить до складу ресурсів праці. До них належать: учні, студенти, курсанти, які навчаються в денних навчаль­них закладах; особи, які одержують пенсію за віком або на пільгових умовах; особи, які одержують пенсію у зв"язку з інвалідністю; особи, зайняті веденням домашнього господарства, догля­ді за дітьми, хворими родичами; особи, які не можуть знайти роботу, припинили її пошук, черпавши всі можливості, проте вони можуть і готові працювати; інші особи, яким немає необхідності працювати незалежно від джерела доходу.

  1. Трудовий потенціал: сутність, рівні, показники.

Труд. потенціал – це ресурси праці, які визнач. сук-ть можливостей населення до активної, трудової, підприємницької, інновац. дія-ті в комплесі з умовами та якістю їх використання у сфері праці. Стр-ру труд пот становлять такі компоненти: демографічні,економічні, інтелектуальні, соціальні, психофізіологічні. Рівні:труд пот окремої людини, підприємства, тер-рії , держави. Труд пот окремої людини склад з багатьох хар-к, які можна оцінити кількісними та якісними пок-ми: рівень здоров’я, професіоналізм/досвід/кваліфікація, освіченість,/творчі й підприємн. здібності,моральність/мотивованість/відповідальність/духовність/комунікабельність/вміння працювати в колективі. На рівні сусп-ва ці компоненти можна оцінити певними узагальненими пок-ми. Здоров’я населення хар-ся сер тривалістю життя, часткою інвалідів, смертністю за віковими группами, часткою витрат на охорону здоров’я. Моральність сусп-ва визнач його релегійностю, ставленням до інвалідів, дітей, престарілих, злочинністю. Творчий пот та активність хар-ся темпами наук-техн прогресу країни, кількістю патентів, премій,тощо. Організованість на рівні сусп-ва можа оцінити якістю і стабільністю законодавства, політ ситуації, якістю доріг. Рівень освіти населення хар-ся сер кіл-тю років навчання в розрах на 1 людину, часткою витрат на освіту в держ бюджеті. Ресурси роб часу оцінюються кіл-тю працездатного населення, часткою зайнятих, рівнем безробіття.Одним з найвагоміших критеріїв оцінки сукуп труд пот країни є рівень освіти та профес підготовки ЕАН.