Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП до дисципл ни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Вступ до дисципліни «Історія українського суспільства»

ПЛАН

1. «Історія українського суспільства» як наука, її предмет. Хронологія, структура і логіка викладання дисципліни.

2. Методологія і методи вивчення «Історії українського суспільства».

3. Значення дисципліни для підготовці фахівців економічного і юридичного профілю.

  1. «Історія українського суспільства» як наука, її предмет. Хронологія, структура і логіка викладання дисципліни.

Історія українського суспільства – це країнознавчий напрямок загальної історії, спрямований на аналіз становлення і розвитку суспільства України в його історичній ретроспективі від стародавніх часів до сучасності.

Викладене складає змістовну частину курсу, а отже є його предметом.

Предмет – поняття, що означає певну цілісність, виділену зі світу об’єктів людського пізнання, у даному випадку у сфері історії. У менш строгому значенні предмет ототожнюється з поняттям об’єкта або речі. Проте в суспільних науках поняття предмет і об’єкт мають різні дефініції.

Об’єкт – це одиниця даних або визначальний елемент в системі знань, які формують предмет. Отже, об’єкт – це більш конкретизоване поняття, яке характеризує напрямок дисципліни.

Об’єктом вивчення історії українського суспільства є націогенетичні, політичні, соціально-економічні, культурологічні і т.і. процеси, які характеризували сутнісні риси й тенденції українського суспільства на найбільш виразних етапах його становлення і розвитку – від давнини до сучасності.

Важливо відмітити, що реалізація суспільних процесів неможлива без діяльності суб’єктів як спонукальних або рушійних чинників історії. Так, окреслення й аналіз суб’єкта є невід’ємною (поряд з об’єктом) складовою предмету історичної дисципліни.

Суб’єктом будь-якої історичної дисципліни, включно з історією українського суспільства, є держава, народ, індивіди, лідери, які безпосередньо впливали на зміст, спрямування націогенетичних, політичних, соціально-економічних, культурологічних процесів, що характеризували розвиток суспільства.

Отже, якщо узагальнити вищевикладене і сформулювати більш розгорнуте поняття предмету історії українського суспільства, то це – самостійна історична дисципліна, що вивчає тенденції націогенетичних, політичних, соціально-економічних, культурологічних процесів, а також діяльність державних і громадських інституцій, визначних осіб, які характеризували розвиток суспільства України від найдавніштх до сучасних часів і формували його історію. Важливою складовою дисципліни є вивчення властивих для того чи іншого історичного періоду політичних ідей, поглядів, течій, рухів, які впливали і продовжують впливати на ментальність українського народу, його суспільні цінності, культуру, традиції, визначаючи, таким чином, місце українського народу в загальносвітовому цивілізаційному розвиткові.

Предмет і об’єкт курсу, спрямовані на поглиблений аналіз націогенетичних, політичних, соціально-економічних, культурологічних процесів розвитку українського суспільства в його історичній ретроспективі зумовлюють подвійний, а саме – проблемно-хронологічний підхід до структури і логіки викладання дисципліни. Такий підхід надає можливості визначення головних тенденцій розвитку українського суспільства – від стародавніх часів до сучасності; узагальнення знань щодо суспільства і державної організації України, набуті студентською молоддю на попередньому, середньоосвітному рівні навчання; надання набутим знанням теоретичного спрямування відповідно до завдання на формування історичної свідомості майбутніх фахівців економічного і юридичного профілю.

Дисципліна складається із вступної, теоретико-методологічної частини курсу та дванадцяти хронологічно викладених тем, які відображають історію українського суспільства на всіх найважливіших етапах його становлення і розвитку.

Структура курсу, як і логіка поданого в ньому матеріалу, підпорядковані визначальній меті дисципліни – надання студентській молоді фундаментальних знань з історії українського суспільства, формування історичної свідомості майбутніх фахівців як передумови і спонукального мотиву ефективної реалізації їх фахових компетенцій. Дисципліна «Історія українського суспільства» є водночас тісно пов’язаною з багатьма іншими дисциплінами гуманітарного (історико-політичного) й економічного профілю – історією держави і права України, історією міжнародних відносин, історією європейської цивілізації, історією держави і права зарубіжних країн, політологією, регіональною економікою й іншими. Вона сприяє комплексності сприйняття й опанування цих дисциплін, стаючи, таким чином невід’ємним компонентом навчального процесу підготовки майбутніх економістів і правників.