Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

67. Система державного регулювання заробітної плати.

Державне регулювання ЗП реалізується через нормотворчу діяльність уряду, установлення правил, законів у сфері оплати праці. Межі втручання держави у сферу ОП визначаються її роллю та місцем серед інших інститутів , рівнем розвитку соц.-труд відносин.

Оплата праці – це винагорода, що обчислюється, як правило, у грошах, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги.

Важливою складовою держ рег економіки є участь держави у формування, регулюванні та розвитку соц.-труд відносин, провідною складової яких розподільчі відносини. Держава виступає в різних ролях = власника засоб вироб, законодавця, ініціатора соц. діалогу, арбітра, гаранта прав і свобод, посередника. Також, роль держави у сфері ЗП полягає в організації перспективних наукових досліджень , вивчення заруб і вітчиз досвіду , удосконалення довідників кваліфікаційних характеристик професій, проведенні єдиної політики з тарифікації робіт тощо.

Надалі, важливим завданням держави має бути сприяння проведенню переговорів між основними соц. силами суспільства з метою регулювання соц.- труд відносин, запобігання масовим труд конфліктам. Важливий елемент держ рег –визначення і гарантування мінімальної ЗП.

68. Мінімальна заробітна плата як державна соціальна гарантія. Регламентована та фактична мінімальна заробітна плата.

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитись оплата за виконану працівником місячну(погодинну) норму праці. До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Головна функція МЗП – соціальна , оскільки вона має гарантувати задоволення основних жит. потреб працівників. МЗП є нижнєю межею оплати за просту неквал.працю і є визначальною величиною(соц. нормативом), під впливом якої форм.мінімальна тарифна ставка(оклад). Вона є основою всієї системи ОП. Це також можна вважати однієї з її функцій. Існує ще одна функція – регулювальна, полягає в тому, що установлюючи суспільно прийнятий, соц. іі економ обґрунтований рівень мін.оплати порівняно із серед ЗП,держава тим самим створює економ.умови для оптимального рівня диференціації доходів для досягнення соц. справедливого розподілу результатів виробництва. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язкова на всій території України для підприємств всіх форм власності і господарювання.

Розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням:

  • вартісної величини мінімального споживчого бюджету з поступовим зближенням рівнів цих показників в міру стабілізації та розвитку економіки країни;

  • загального рівня середньої заробітної плати;

  • продуктивності праці, рівня зайнятості та інших економічних умов. Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі, не нижчому за вартісну величину межі малозабезпеченості, в розрахунку на працездатну особу.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України. Розмір мінімальної заробітної плати переглядається залежно від зростання цін на споживчі товари і тарифи на послуги за згодою сторін колективних переговорів.

Ця величина може бути як фактичною, так і регламентованою (фіксованою). Фактична мінімальна заробітна плата визначається за даними статистичної звітності або обстежень домогосподарств. Регламентована мінімальна заробітна плата встановлюється законодавчими актами або угодами (договорами), які укладаються між сторонами соціального партнерства і є гарантованою винагородою, найнижчою межею заробітної плати.