Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать
  1. Рівні соціально-трудових відносин.

Важливою складовою системи ств є їхні рівні. Поняття «рівень ств» має інтегральний характер і його варто розглядати у 2-ох площинах-гориз та вертик Горизонтальна площина- індивідуальні колективні та комбіновані відносини між їхніми сторонами та суб’єктами. Це відносини на рівні:прац-роботод; прац-прац; прац-керівник структурного підрозділу тощо.Вертикальна площина- відносини можуть існувати на рівні підприєм.галузі,територ.регіону,економ.в цілому. Ств ще розглядаються на регіональному та галузевому рівні. На регіональному рівні існують здебільшого колективні та комбін.відносини між суб’єктами. Роботодавці можуть мати відносини з найманими прац.як прямо так і опосередковано. Опосередковане представництво здійснюється через делегування роботодавцями своїх повноважень територіальними та іншими обєднаннями роботодавців. Галузевий рівень. Роботодавці реалізують свої права та обстоюють інтереси через представницькі органи. В Укр.органами ств, що репрезентують роботодавців на галузевому рівні є:1)галузеві міністерства та відомства( комітети,департаменти) 2)обєднання роботодавців різних форм власності та госп-ня утвор-ся за галузевою ознакою. Найм.прац-ки на галуз.рівні реаліз своє право учасника ств через галузеві профспілки.

11. Характеристики предмета соціально-трудових відносин.

Ств-процес взаємодії між сторонами, суб’єктами й органами сторін за участі держави і місцевим самоврядуванням, вони пов’язані з найманням використанням розвитком роб.сили.

Ключовою хар-кою відносин у сфері праці є їхній предмет. Предметом індивідуальних відносин у сфері праці є певні аспекти труд.життя прац-ів. Предметом колектив.соц-труд відносин є склдові кадрової політики :оплата праці, оцінка персоналу,атестація кадрів,планування кар’єри, розвиток персоналу. В узагальненому вигляді складниками предмета відносин, що аналізуються, є: ств зайнятості; ств пов’язані з правилами внутр.розпоряду; ств пов’язані з умовами та охор. праці; ств, що виникають у зв’язку з розвитком персоналу; ств пов’язані з організ-ю індивід. та колек. праці; ств у зв’язку з оцінюванням індивід.якостей і результ.роботи; ств, що виникають у зв’язку з винагородою за працю; ств пов’язані з додержанням норм труд.зак-ства та угод і договорів; ств з інш.питань труд.життя. Отже, практично всі аспекти труд.життя людини правомірно розглядати як предмет соц.-труд відносин. Предмет соц.-труд відносин має організ-прав закріплення, юрид.формою якого є договори та угоди різних рівнів, котрим передують переговори.

  1. Національні моделі соціально-трудових відносин.

Ств-процес взаємодії між сторонами, суб’єктами й органами сторін за участі держави і місцевим самоврядуванням, вони пов’язані з найманням використанням розвитком роб.сили.

У світ.практиці сформувалася ціла низка нац.моделей соц.-труд відносин,зокрема це такі моделі: китайська- двосекторна модель з домінуванням ролі централіз адміністрат.упр-ня в держ.секторі і повною лібералізвідносин у приват. секторі, англосаксонська – модель,що сповідує мінім втруч. Держави у відносини між працею та капіталом індивідуалізація труд.договорів, європейська(континентальна) вона поєднує потенціал сильної соц.політики держави та соц. партнерства.