Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

20. Галузева угода: призначення, зміст, процедура укладання.

Галузева угода – вид колективної угоди галузевого рівня. Відрізняється від інших угод сторонами.

Сторонами угоди на галузевому рівні є власники, об'єднання власників чи уповноважені ними органи і профспілки або об'єднання профспілок або інших представницьких організацій трудящих, які мають відповідні повноваження, достатні для ведення переговорів, укладення угоди і реалізації її норм на більшості підприємств, що входять до сфери їх дії.

На практиці сторонами угод на галузевому рівні виступають міністерства, відомства, державні комітети, а при їх відсутності — інші об'єднання власників за галузевим принципом.

Сторони ведуть колективні переговори, утворюють робочу комісію, яка готує проект угоди, використовують прямі процедури для регулювання розбіжностей тощо. Але колективна угода на відміну від договору не виноситься на схвалення трудовими колективами. Галузеві угоди підлягають повідомчій реєстарції Міністерством праці України.

Угодою на галузевому рівні регулюються галузеві норми, зокрема щодо: 1)нормування і оплати праці, встановлення для підприємств галузі мінімальних гарантій заробітної плати відповідно до кваліфікації на основі єдиної тарифної сітки по мінімальній межі та мінімальних розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих професійних груп і категорій працівників галузі (підгалузі); 2)встановлення мін. соц. гарантій, компенсацій, пільг у сфері праці і зайнятості; 3)трудових відносин; 4)умов і охорони праці; 5)житлово-побут., медичного, культурного обслуговування,організації оздоровлення і відпочинку; 6)умов зростання фондів оплати праці; 7)встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.

Галузева угода не може погіршувати становище трудящих порівняно з генеральною угодою.

21. Колективний договір: призначення, зміст, процедура укладання.

Колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соц.-ек відносин і узгодження інтересів трудящих, власників або уповноважених ними органів.

Зміст колективного договору становлять зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соц.-ек відносин, а саме: зміни у орг.-ії вир-ва і праці; забезп-ня продуктивної занятості; нормування і оплата праці, встановлення форми, с-ми, розмірів зар. плати та інших видів виплат; встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі труд. колективу у формуванні, розподілі і викор-ні прибутку підпр-ва; режим роботи, тривалість робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезп-ня житл-побут, медичного обслуговування; гарантій діяльності профспілкових чи інших організацій; умов регулювання фондів оплати праці.

Етапи укладання: 1) Ініціювання колективних переговорів(3 місяці з дня реєстрації п-ва). 2) Підготовка до кол. переговорів. 3)Ведення кол. переговорів та розробка проекту кол.договору. 4)Проведення конференцій трудового колективу, схвалення проекту. 5)Укладання кол.договору, його підписання та реєстрація. 6)Здійснення контролю за виконанням кол.договору.