Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

73.Тарифна сітка: сутність та варіанти побудови.

Тарифна сітка – шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких установлюється безпосередня залежність розміру зар.плати від складності робіт і рівня кваліфікації. Гол.фактором диф-ї є складність робіт. Тарифний розряд є показником міри складності праці, котру виконує працівник та рівня його квал-ї. Тар.коефіцієнт показує у скільки разів тар.ставки 2 та ін. розрядів більші за ставку першого. Тар.ставка – виражений у грош.формі абсолютний вимір оплати праці за од.роб. часу. Розробляючи тариф умови оплати праці треба визначити основний підхід: розроблення тариф сіток для оплати праці робітників і посадових схем для оплати пр. керівників, професіоналів, фахівців, техн. службовців чи розроб єдиної тариф сітки для всіх категорій персоналу. Основними харак-ми тар.сітки є: 1 кількість розрядів; 2 діапазон тарифних коефіцієнтів; 3.хар-р зміни тар.коеф. Варіантами побудови є тар.сітки з прогресивним та регресивним типом зростання тар.коеф. прогресивний – доцільно коли дефіцит висококваліфікованих робітників, регресивний – дефіцит низько кваліфікованих.

74.Середній тарифний коефіцієнт, середній тарифний розряд, середня тарифна ставка: сутність, порядок розрахунку, сфера використання.

Для визначення середнього рівня кваліфікації групи робітників, середнього рівня складності робіт, їх відповідності, тарифної ставки робітників першого розряду та інших планових показників розраховуються середні тарифні показники. Це:середні тарифні коефіцієнти робітників і робіт;середні годинні тарифні ставки для оплати праці робітників окремих професійних груп; середні розряди робіт і робітників. Висхідними показниками є середні тарифні коефіцієнти. Середні тарифні коефіцієнти розраховуються лише за умов тарифікації певної групи робітників і робіт за однією тарифною сіткою. Середній тарифний коефіцієнт K1 групи робітників визначається за фор-мулою: K1= ∑( Kn* Чn)\∑ Чn де Kn — тарифний коефіцієнт n-го розряду; Чn — чисельність робітників n-го розряду; n — порядковий номер розряду; m — кількість тарифних розрядів. Середня годинна тарифна ставка визначається множенням тарифної ставки першого розряду T1 на середній тарифний коефіцієнт за формулою Тсер =Т1*K1. Дані про середню годинну ставку використовуються для планування фонду оплати праці. Середні тарифні розряди робітників і робіт визначаються за формулами: P= P м+(К-Км)/(Кб-Км) де Рм— тарифні розряди, Км— менший і більший тарифні коефіцієнти. Або Р= Рб – (Кб-К)/(Кб-Км), де Рб-тариф розряди, Кб і Км – менш і більш тариф коеф. У разі коли середній тарифний розряд більший за середній розряд робітників, це свідчить про дефіцит висококваліфікованих робітників,Дані розрахунки використовуються для розроблення програм підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації робітників. Якщо середній тарифний розряд робітників більший за середній розряд робіт, то це свідчить про дефіцит робітників низької кваліфікації, їхню високу плинність, що призводить до збільшення фонду заробітної плати.