Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

75. Схеми посадових окладів. Чинники диференціації між кваліфікацій- них співвідношень у посадових окладах.

Схема посадових окладів – нормативний документ, який використовується для диференціації осн. з/п працюючих залежно від їхньої посади.Схеми пос окл містять перелік посад в ієрархічному порядку і розміри іх посад окладів. Або замість посад окладів можуть встановл міжкваліф співвідн, які є аналогічними до тарифних коефіцієнтів, що показують у скільки разів даний оклад перевищує мінімальну тар.ставку. Чинники диференціації міжквал співвід : 1 обсяг і складність завдань; 2 кваліфікація; 3 рівень відповідальності; 4 умови праці; 5 масштаби і складність вир-ва. Складність завдань залежить: -від категорії до якої належ.посада; -рівня управління для керівних посад; -кваліфікаційної категорії. Проектування схеми посадових окладів передбачає такі види робіт: 1 розташування посад в ієрархічному порядку за групами (керівники, кер-ки вир-ва, проф.-ли та фахівці, тех..службовці) 2 ранжирування посад у кожній групі; 3 установлення міжкваліфік співвідн.

76. Сутність моделі гнучкого тарифу, безтарифної та вилкової моделей оплати праці у проектуванні основної заробітної плати.

Модель гнучкого тарифу-один з підходів до проект осн з/п. Сутність: оскільки тарифна частина становить більшу частку з/п працівників, та окрім основного завдання -диференц з/п залежно від складності праці- вона повинна стимулювати працівн до поліпшення індив результ праці. Одним з варіантів гнучк тар є сис-ма контрольованого денного виробітку. Вона спряма на стимулювання підвищення прод праці. Для кожного каліф розряду встан 3 рівні тар ставок залеж від виробітку: нормальний (середня інтенс праці), низький (нижче 95% норми), високий (понад 105% норми). Безтарифні моделі були розроблені для узгодженя з/п працівн з кількісними і якісними параметрами його трудового внеску без використ традиційного підходу до побудови тарифних умов оплати праці. Ознаки :ставлення в рівні умови всі керівн, професіонали, робітники, техн. служб ; встановл єдиний для під-ва мін з/п; розроб шкала співвідношень в оплаті праці з мін кількістю рівнів; загальна зароблена сума розподіл між членами труд колективу пропорц коеф; розроб додаткові умови диференціації нарахованої з/п (якість роботи,викон нормов завдань..) Вилкова модель. Кожній кваліфікаційний групі працівників присвоюється діапазон (вилка) співвідношень в оплаті праці, віднесення професій робітників і посад керівників залежить від складності праці та кваліфікації. Індивідуальні коеф працівників коригуються щомісяця і установлюються у межах діапазонів відповідної кваліф групи на підставі критеріїв які враховують внесок працівників у колективні результати праці. Для кожної проф. групи розроб показники підвищення і зниження сер коеф в межах діапазону.

  1. Підходи до форм. Плаваючих посадових окладів(ппо).

Посадовий оклад - місячна норма оплати пр. керівн., проф., фахівців і техн. служб, яка залеж від посади та кваліфік.

ППО можуть викор. для оплати праці керівник. Згідно з цією моделлю опл праці посад оклади встановл з наступн. місяця чи кварт з урахув підсумків роб за відпов період.

2 підходи:

  1. Розм. базового пос.окладу залеж від прибут, як результ діяльн керівн. Динаміка прибутку є підставою зменш чи збільш випл посад окл. Доцільно перегляд оклад раз у кварт.напр. залежно від приб у 1 кварт змін посад окл на 2 кварт і т.д.

  2. Розм баз посд окл підвищ чи зниж за кожен % збільш чи зменш відпов показник. Напр. оклад зменш чи збільш на 0,4% за кожен % зб/змен. прод пр. за умов викон обсягу та якості роб.