Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виноски_варианты.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
50.69 Кб
Скачать

9

Тема: “Виноски. Правила складання та оформлювання” Варіанти

Увага! Зміст завдань слід дивитись в навчально-методичному посібнику для самостійного вивчення дисципліни «Діловодство з використання комп’ютерної техніки» (С. 71—72).

Варіант 1

Текст:

Слово — мінімальна структурно-семантична1) одиниця мови, що виражає поняття про предмети, процеси, явища дійсності, їхні ознаки чи відношення і служить для побудова висловлювання.

Пояснювальний текст виноски:

Семантичний — прикметник до іменника семантика, що означає: 1) розділ науки про мову, який вивчає значення слів і висловів та зміну цих значень; 2) значення слів, словосполучень, фразеологізмів та граматичних форм.

Варіант 2

Текст:

Індекс підприємства зв’язку, поштову й телеграфну адреси, номери телетайпа (абонентського телеграфу), телефону, телефаксу зазначають відповідно до “Правил користування послугами поштового зв’язку”1).

Пояснювальний текст виноски:

Діденко А.Н. Сучасне діловодство: Навч. посібник.—3-тє вид.—К.: Либідь, 2004.—С. 23.

Варіант 3

Текст:

На думку російського філософа, історика, публіциста і громадського діяча Б.Чичеріна (1828—1904 рр.), місцеве самоврядування — це школа самодіяльності народу і найкращий практичний засіб підготовки до представницького порядку управління, не тільки неодмінна умова, а й основа народного представництва1).

Пояснювальний текст виноски:

Куйбіда В., Чушенко В. Поняття місцевого самоврядування в Україні // Право України.—1998. – C. 44.

Варіант 4

Текст:

Абстрагуючись від другорядних деталей, відкинувши все зайве, мистецтво моделювання дає науковцю можливість виявити не тільки основні особливості явища, що вивчається, а й побачити додаткові нюанси, що були приховані нагромадженням неістотних деталей.

Примітка. Місце виноски позначено символом .

Пояснювальний текст виноски:

Пригадаймо, як “просто” Мікеланджело, за його словами, створював свої скульптури: бралась гарна брила мармуру і відсікалось від неї все зайве.

Варіант 5

Текст:

Фактори виробництва є важливою категорією для міжнародно-економічних дисциплін. Тому важливо звернути увагу на класичне трактування і сучасне розуміння факторної концепції. Видатний французький економіст Жан Батіст Сей1), автор факторної теорії, виділяв три фактори виробництва — працю, землю та капітал.

Пояснювальний текст виноски:

Жан Батіст Сей (1767—1832), французький економіст, автор так званого закону Сея, згідно з яким будь-яке виробництво породжує попит. Інакше кажучи, виробництво товарів здійснюється задля їх реалізації та отримання певних благ.

Варіант 6

Текст:

З інстинктом і правом на виживання пов’язували походження власності і деякі російські вчені. Так один з ідеологів євразійства Н.Н.Алексєєв вважав, що власність — риса світу недостатку благ, необхідний засіб підтримання життєдіяльності1).

Пояснювальний текст виноски:

Вишневський А. Основи економіки. М.: Дружба, 1995.—С. 32.

Варіант 7

Текст:

Важливу роль у процесі наближення до економічної рівноваги в системі ринкового господарства відіграє державний сектор. Завдяки йому держава бере безпосередню участь в економічних процесах як прямий суб’єкт виробничих відносин. Вона виконує також функцію регулювання зовнішньоекономічної діяльності всіх об’єктів господарювання та охорони навколишнього середовища1).

Пояснювальний текст виноски:

Основи екон. теорії: політекон. аспект: Підручник / Г.Н.Климко, В.Н.Несторенко та ін.; за ред. Г.Н.Климка., В.П.Несторенка. —2-ге вид., перер. і доп.—К.: Вища шк. – Знання, 1997.—598 с.