Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

17. Профспілки і їх роль у формуванні і розвитку соціально-трудових відносин.

Професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Діяльність профспілок будується на принципах законності та гласності. Інформація щодо їх статутних і програмних документів є загальнодоступною.

Про­фспілки у своїй діяльності незалежні від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, політичних партій тощо. Вони ведуть колективні переговори, здійснюють укладання колективних договорів, генеральної, галузевих, регіональних, міжгалузевих угод від імені працівників. У цих договорах і угодах визначаються погоджені величини й умови оплати праці, її умов, режимів праці і відпочинку, умови розподілу прибутку, зайнятість тощо. Загалом усе те, від чого залежить формування, розвиток і використання ресурсів праці. Профспілки беруть участь у розробленні та здійсненні державної політики в галузі зайнятості населення, трудових відносин, оплати й охорони праці та соціального захисту. Вони беруть участь у розробці державних і територіальних програм зайнятості.

18. Сутність та форми соціального партнерства.

Соц. партнерство – це особливий тип відносин у соц.-труд сфері, який передбачає застосування різноманітних форм і методів узгодження інтересів найманих прац-ів, роботодавців і їхніх представницьких органів, прагнення до спільних домовленостей, договору, досягнення консенсусу, спільну реалізацію заходів з різноманітних напрямів соц-ек розвитку.

Соц. партнерство це й узяття рівновідповідальних зобов’язань щодо додержання домовленостей та виконання узгоджених рішень.

Форми соц. партнерства: 1)Колективні договори та укладення договорів і угод; 2)Погодження на нац. рівні політики доходів і соц.-ек політики в цілому; 3)Спільне розв’язання колективних трудових спорів; 4)Участь найманих працівників в управлінні виробництвом; 5)Участь представників сторін у роботі органів соц. партнерства; 6)Спільне управління представниками сторін фондами соц. страх.; 7)Участь найманих працівників у розподілі прибутку, доходів на умовах, що визначені колективним договором; 8)Розгляд претензій та розбіжностей, що виникають між сторонами, залагодження конфліктів за доп. компромісів; 9)Обмін необх-ою інформацією; 10)Контроль за виконанням спільних домовленостей.

19. Генеральна угода в регулюванні соціально-трудових відносин: призначення, структура, зміст, сторони укладання.

Генеральна угода укладається між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об`єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями.

Генеральна угода фіксує домовленості між сторонами соціального партнерства, та регулює основні аспекти соціально-трудових відносин.

Повноваження сторін щодо розробки та підписання Генеральної угоди містяться у Законі України "Про колективні договори та угоди". У цьому ж законі визначено зміст Генеральної угоди: гарантії праці і забезпечення продуктивної зайнятості; мінімальні соціальні гарантії оплати праці і доходів всіх груп і верств населення, які забезпечували б достатній рівень життя; розмір прожиткового мінімуму, мінімальних нормативів; соціальне страхування; трудові відносини, режим роботи і відпочинку; умови охорони праці і навколишнього природного середовища; задоволення духовних потреб населення; умови зростання фондів оплати праці та встановлення міжгалузевих співвідношень в оплаті праці.

Положення Генеральної угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.