Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать
  1. Системна класифікація праці: ознаки, види та їх особливості.

Класиф.праці:1за хар.ізмістом праці(наймана і приватна;індивід.іколективна;за бажанням і за необхідністю,з примусу;фізична і розумова,репродуктивна і творча;різна за складністю,високо- і низько-кваліфікована,тощо) 2за предметом і продуктом праці(наукова,інжен.,управлінська,виробнича;підприємницька інноваційна,відтворювальна,комерційна,промисл.,сільськогосп,будів. транспортна,комунікаційна тощо)3 за засобами і способами праці(ручна,механізована та автоматизована; низько-середньо-високотехнологічна; з різною мірою залучення людини тощо)

4 за умовами праці(стаціонарна,нестаціонарна;наземна та підземна;важка,середньої важкості важка та легка;приваблива та неприваблива;вільна та з різною мірою важкості тощо)5 за міро абстрагування (абстрактна та конкретна)6 за регламентованістю та інноваційністю(регламентована α-праця, інноваційна β-праця і духовна γ-праця).

Абстрактна праця-це затрати люд.енергії,вона харак-ся тривалістю роб.дня, оплатою праці тощо. Конкретна праця-це корисна праця. Змістом конкретної праці є кількісний і якісний склад труд. функцій(відмінність у профес.у рівні та кваліфікації працівників тощо)Результатом різних видів конкретної праці є різна споживча вартість(товати та послуги). Регламентована α-праця-діяльність за якої працівник повинен діяти у чіткій відповідальності до встановл.технолог чи інструкції і не має можливості змінити цю технологію. Інноваційна β-праця – діяльність за якої працівник занятий лише створенням нового в науці техніці мистецтві тощо. Духовна γ-праця-діяльність мета якої є вплив на моральні підвалини людського існування.

  1. Опис роботи згідно міжнародної практики: зміст та сфера застосування.

Опис роботи-документ в якому міститься інформація про роботу, що виконується на певному роб.місці відповідальність та умови праці. У між нар.практиціз метою ідентифікації певного виду праці використовують опис роботи,що здійснюється за системою вимог:елем-ти опису роботи,умови оп.роботи,аналіз вимог до виконавця,оцінка вимог. Альтернативним варіантом опису роботи, що набув поширення у вітчизняній практиці ек-ки праці та менеджер-туперсоналу, є посадові інструкції, ус структурі та змісті яких мають бути відображені обов’яжи, права та відповідальність, порядок виконання та взаємозв’язок робіт у просторі і часі, система взаємовідносин між менед та підлеглими їм працівниками; упорядковані потоки інформації,вимог до посадта порядку оцінки працівників.

Дані, необхідні для складання опису роботи і специфікацій,одержують у ході аналізу роботи.

6. Зміст та практичне значення аналізу роботи.

Аналіз роботи – це процес збору,опрацювання та детального викладу інф-їпро зміст роботи. При цьому робота виражається конкретними завданнями,операціями,елементами та може містити харак-ки працівника. Аналіз роботи надає підстави для складання опису робіт, посадових інструкцій, наймання та орг.-цї розвитку персоналу, оцінки робіт та упр-ня труд.показниками . Збір даних для аналізу роботи здійснюється з використанням таких методів як:інтерв’ю листки опитування спостереження самоспостереження аналіз ієрархії завдань.У проведенні аналізу роботи можуть враховуватись мета праці,знаряддя і засоби праці, ступінь проблемності труд.ситуацій,соц.-псих параметри,особливості труд.взаємодії,емоц-вольові параметри,чинники,що викликають псих.наруженість. Аналіз роботи дає змогу одержувати дані про вимоги до роботи,які потім використовуються для створ-я опису роботи і специфікацій роботи,які визначають якісні харак-ки і кваліфікацію ідеального виконавця даної роботи.