Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі шпори (мін).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
919.55 Кб
Скачать

53. Показники соціально-економічної ефективності заходів щодо вдосконалення організації праці та методичні засади їх розрахунку.

Оцінка економічної ефективності заходів щодо вдосконалення організації праці потрібна: для вибору найбільш перспективних напрямків і розрахунку очікуваної економічної ефективності заходів під час планування робіт; зіставлення різних варіантів і вибору найбільш ефективного з них; розрахунку економічної ефективності, досягнутої в результаті впровадження більш досконалої організації праці. Основними показниками економічної ефективності є: 1)зростання продуктивності праці 2)річний економічний ефект (економія зведених витрат) 3)коефіцієнт ефективності Приріст продуктивності праці можна розрахувати визначивши: -збільшення виробітку продукції в розрахунку на одного працівника -зменшення трудомісткості продукції -зменшення втрат і непродуктивних затрат робочого часу -скорочення чисельності працівників -збільшення тривалості фази стійкої працездатності. Річний економічний ефект Ер розраховується за формулою Ер=(С1-С2)В2 – ЕнВод, Де С1 і С2 – собівартість одиниці продукції до і після впровадження заходу, грн.; В2 – річний обсяг продукції після впровадження заходу в натуральному виразі; Ен – нормативний коефіцієнт порівняльної економічної ефективності інвестицій. Дорівнює 0,15; Вод – одноразові витрати, пов’язані з розробленням і впровадженням заходів, грн.. Термін окупності Ток розраховується за формулою: Ток=Вод/(С1-С2)В2 Величина, обернена строку окупності, називається коефіцієнтом ефективності Е і визначається за формулою: Е=1/Ток. Одержані показники є найважливішою підставою для вибору варіантів організаційних нововведень і остаточного прийняття рішень.

54. Сутність та алгоритм раціоналізації трудових процесів на підприємстві.

Трудовий процес-сукупність дій людини, спрямованих на перетворення предмета праці за допомогою знаряддя праці або за допомогою дії керованого людиною знаряддя праці з метою виготовлення матеріального або нематеріального продукту.

Раціоналізація трудових процесів досягається встановленням раціональних методів та прийомів праці, які характеризуються найменшими затратами часу, фізичними та психічними зусиллями та затратами енергії. Результатом застосування таких методів та прийомів є підвищення працездатності людей та продуктивності праці, якості праці, оптимальне використання обладнання, оснащення, матеріалів, енергії.

Етап 1. Збір первинної інформації 1. Визначити цілі та масштаби раціоналізації трудових процесів 2. Описати виробничу систему та її елементи, у т.ч. наявний стандарт трудового пронесу 3. Визначити взаємозв'язок трудових процесів у окремих виробничих системах 4. Визначити фактори, які впливають на час виконання трудового процесу

5. Зібрати всю інформацію стосовно трудового процес та фактичної ситуації на підприємстві з використанням відповідних інструментів та методів Етап 2. Проведення діагностики трудових процесів 1. Визначити склад та послідовність виконання трудових процесів за окремими операціями

2. Подати структуру трудового процесу в графічній формі 3. Провести класифікацію затрат часу та елементів трудового процесу 4. Оцінити фактичні затрати часу при виконанні трудового процесу 5. Проаналізувати виробничі можливості виконання кожної операції трудового процесу з мінімальними затратами за умови використання обладнання та інструментів, наявності раціональної системи обслуговування Етап 3. Проектування, оцінка альтернатив та вибір раціонального трудового процесу 1. Підготувати проектний варіант раціонального складу трудового процесу та послідовності виконання його операцій з урахуванням найкращого поєднання факторів, які впливають на його тривалість 2. Визначити тривалість виконання кожної операції та трудового процесу в цілому, а також розробити відповідні проектні норми часу 3. Урахувати психофізіологічні особливості впливу операцій трудового процесу на людину та фактори виробничого середовища 4. Провести оцінку варіантів раціонального складу трудового процесу та послідовності виконання його операцій 5. Вибрати оптимальний варіант та підготувати рішення щодо впровадження раціонального трудового процесу Етап 4. Упровадження раціонального трудового процесу 1. Підготувати та провести організаційно-технічні заходи, які дозволяють упровадити запроектований раціональний трудовий процес за операціями 2. Організувати та провести навчання робітників запропонованих методів праці 3. Підготувати відповідні нормативні матеріали щодо впровадження нових норм праці 4. Провести планове дослідження норм часу в період освоєння 5. Здійснити контроль результатів оновленого трудового процесу:удосконалити проектні норми часу та стандартизувати методи виконання трудового процесу 55. Зміст аналізу трудових процесів.

Трудовий процес-сукупність дій людини, спрямованих на перетворення предмета праці за допомогою знаряддя праці або за допомогою дії керованого людиною знаряддя праці з метою виготовлення матеріального або нематеріального продукту.

Відомо, що трудовий процес здійснюється людиною з застосуванням машин та обладнання в певних організаційних та санітарно-гігієнічних умовах. Це зумовлює специфічність аналізу трудового процесу, що передує його раціоналізації та нормуванню праці. Такому аналізу підлягають:

а) якість організації та обслуговування робочого місця — технічного рівня устаткування, планування робочого місця, наявність потрібних інструментів та технологічного оснащення, комплексність та своєчасність обслуговування;

б) робота устаткування — ступінь його використання щодо часу, потужності та технологічних можливостей;

в) умови праці — фізичні зусилля та розумове напруження людини, темп роботи, стан мікроклімату, рівень шуму та вібрації, чистота повітря тощо;

г) діяльність людини — прийоми та методи праці, затрати робочого часу на виконання окремих елементів трудового процесу (операцій, переходів, трудових рухів тощо), фізіологічні зміни в організмі.