Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

62. Торговельні марки та їхнс маркетингове призначення.

Більшість виробників прагне виділити свій товар з ряду аналогічних. Для цього вони “маркірують” виріб торговою маркою, тобто власним ім'ям, емблемою або дизайном, або частіше їх поєднанням,що є відмітним знаком постачальника. Задача компанії добитися не тільки високого ступеня обізнаності споживачів про торгову марку, але і добитися того, щоб покупці віддавали перевагу у ряді конкуруючих марок саме її марці. Адже високий ступінь обізнаності покупця про товар не завжди супроводиться адекватним ринковим попитом.

В таких випадках мають зважаючи на негативні торгові марки (коли її “ім'я власне” є швидше не цінною перевагою, а перешкодою на шляху завоювання ринку) - “Woolworths ”, “Midland Bank”, “Skoda”.

Успішна торгова марка відрізняється тим, що вона не лише відповідає функціональним очікуванням споживачів, але і представляє для них якусь додаткову цінність, задовольняючи певні психологічні потреби. Основа цієї доданої вартості - упевненість в тому, що дана марка якісніша і пріорітетніша аналогічних виробів конкурентів.

Виділяють наступні види торгових марок:

  • Єдина торгова марка компанії. Імена таких торгових марок, як “Philips”, “Mercedes-Benz” і “Heinz”, співпадають з назвами відповідних компаній і привласнені більшості вироблюваних ними товарів.

  • Індивідуальні назви торгових марок. Протилежний підхід: компанії Unilever і Procter & Gamble розробили торгові марки для кожного з своїх продуктів (“Pepsi”, “Surf”, “Domestos”, “Fairy” і т.д.) і рідко згадують в рекламі власні назви.

  • Групи торгових марок. Деякі компанії об'єднують групи виробів під однією (родовий) торговою маркою. Наприклад, корпорація “Matsushita” поставляє електронну техніку під чотирма родовими іменами: “National”, “Panasonic”, “Technics” і “Quasar”.

Перевага єдиних фірмових назв в тому, що з погляду маркетингових інвестицій вони більш економічні, більш впізнанні і, як правило, такі марки легше представляти на ринку. З другого боку, індивідуальні назви дають можливість більш чітко сегментувати ринок, понизити потенційні збитки постачальника у разі провалу однієї з його марок. Змішаний підхід і привласнення торгової марки групі виробів є прагненням зрівноважити два ці плюси.

Тенденція розширення сімейства самостійних торгових марок (практика Unilever і Procter & Gamble) залишилася у минулому: дуже високий ризик потерпіти невдачу при великих витратах на маркетинг. Сьогодні компанії концентрують увагу на одній або декількох авторитетних марках, використовуючи їх як “парасольку” або основу для виробництва додаткових товарів і послуг (стратегія розширення торгової марки).

Привертаючи і утримуючи споживачів, успішні торгові марки забезпечують процвітання фірми. Завоювавши з їх допомогою лояльних покупців, компанія дістає можливість укріпити ринкові позиції, підтримувати рівень прийнятних цін і стійкі потоки грошових коштів, що, у свою чергу, підвищує ціну акцій компанії і забезпечує базу для її подальшого зростання. Питання про торгову марку це не тільки одна з характеристик споживацького ринку, відповідь на нього має величезне значення як для ділових ринків, так і для постачальників послуг, роздрібної торгівлі і рекрутинговых організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]