Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

65. Поняття, сутність та особливості ринку туристичних послуг.

Організація сучасного туристського бізнесу тісно пов'язана з поняттями ринкової економіки. І так само, як і будь-який інший вид підприємницької діяльності, залежить від двох основних ринкових установок:

— системи вільних цін;

— права власності.

Це особливо важливо в зв'язку з тим, що туристський бізнес в основному приватний, а також переважно малий і середній.

Саме тому основною передумовою функціонування туристського ринку є дотримання головних принципів ринкової економіки: пріоритет у суспільстві основної ланки виробників; неухильне дотримання принципу конкурентної боротьби, за якого на конкурентноздатність впливають винятково зусилля приватного власника і виробника, а не належність до якихось державних, громадських чи інших організацій; приватна власність на засоби виробництва (матеріальну базу туризму — будівлі, підприємства туризму, транспортні засоби і т. д.); свобода вибору як для підприємця, так і для клієнта; залежність доходів людини від результатів праці й від стану ринку праці.

Туристський ринок значною мірою залежить від різних економічних, політичних, екологічних факторів.

Та перш за все це ринок споживачів — туристів. Адже загальновідома істина, що будь-який бізнес сильний своїми споживачами. Не буде споживачів — не потрібні ні кадри, ні інфраструктура.

Тому усі види пропозицій на туристському ринку повинні бути зорієнтовані на конкретного споживача, на його побажання, смаки й мету подорожі.

Уподобання в різних людей можуть бути дуже різноманітними. Це залежить від багатьох причин: від їхнього матеріального становища, способу життя, віку, складу сім'ї та інших.

Мета подорожі в різних людей також різна: хтось їде відпочити на море, комусь хочеться на дозвіллі зайнятися спортом чи вивченням англійської мови, хтось цікавиться екскурсіями і музеями, а для певних категорій туристів важливі тільки розваги.

Тільки чітке і повне врахування запитів і мети подорожі для кожної конкретної категорії туристів дає можливість надання якісного обслуговування, а значить, і конкурентноздатності в тури­стському бізнесі. Такий підхід називається диференціацією туристського ринку.

Диференціація туристського ринку — це сегментація споживачів за визначеними ознаками з метою створення відповідного до тематики, рівня і складу послуг туристського продукту.

Ринок туристських послуг — це можливості пропозиції та попиту на туристські послуги. У поняття пропозиції на ринку туристських послуг входять як матеріальна база туризму, так і туристські послуги, товари, якісне і повне надання яких можливе тільки при широкому розвитку інфраструктури відпочинку.

Індустрія туризму визнає зростаючу диференціацію ринку і створює нові можливості для спеціалізованих подорожей. Вже зараз практично будь-який запит туристів може бути задоволений. Влаштовуються «поїздки за свіжим повітрям» для тих, хто не курить, природоохоронні поїздки для тих, кого хвилюють екологічні проблеми, зручні лижні бази для сімейних туристів і пригоди на яхтах і плотах, спеціальні тури, розраховані тільки на жінок тощо.

Особливості ринку туристських послуг

У туристського ринку, як ринку послуг, є свої специфічні особливості, які необхідно враховувати при організації туристського бізнесу.

По-перше, туристський ринок — це ринок послуг, а послуги:

а) невловимі (турист не може при придбанні туру ні спробувати його, ні доторкнутись до нього, ні побачити);

б) втрачаються в часі (дохід від не наданої у визначений конкретний період послуги втрачається назавжди, необхідна гнучка політика продажів і ціноутворення).

По-друге, при реалізації туристського продукту (туру, екскурсії чи заздалегідь заброньованого готельного обслуговування), як правило, має місце істотний розрив у часі між фактами оплати туристського продукту і споживання його. Важливого значення тут набуває надійність туристського продукту (тобто Гарантії відповідності при обслуговуванні заздалегідь оплаченого набору і рівня послуг).

По-третє, для туристського ринку характерні значні сезонні коливання попиту туристів. Причому ці коливання не однакові для різних видів туризму. Крім того, це диктує необхідність сезонної диференціації цін на туристські послуги.

По-четверте, у туризмі якість значною мірою залежить від конкретних виконавців, тобто від обслуговуючого персоналу (гіди, екскурсоводи, водії й ін.) — працівників контактних професій.

По-п'яте, на туристському ринку наявна об'єктивна територіальна роз'єднаність споживача і виробника. Питання інформації і реклами свого продукту в інших регіонах, просування на регіо­нальні ринки, зв'язки з закордонними партнерами також надзвичайно важливі для туристського бізнесу.

Для того, щоб бути успішним на цьому ринку, господареві-власнику гостинної садиби необхідно бути завжди готовим запропонувати продукт найвищої якості, не тільки швидко пристосувавшись до мінливих запитів туристів, а подекуди і вміти передбачати їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]