Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

57. Моделювання у менеджменті. Види моделей.

Модель – це зображення об’єкту, системи або ідей в деякій формі, яка відрізняється від цілісності.

За допомогою моделі спрощується об’єкт дослідження відкидаються зайві елементи. За рахунок цього підвищуються можливості людини в аналітичній та конструктивній роботі.

Застосування моделі пояснюється природною складністю об’єктів дослідження, можливості людини збільшуються коли вона взаємодіє з реальністю за допомогою моделі, на практиці неможливо проводять експерименти в майбутньому. Моделювання допомагає вирішити цю проблему.

Дана модель допомагає з’ясувати збільшення обсягів виробництва, зменшується питома вага. Це один систематизований посіб побачити варіанти майбутнього розвитку і визначити оптимальний.

Фізична модель це те що досліджується за допомогою збільшення чи зменшення опису об’єкта чи системи. ЇЇ відмінність полягає в тому, що вона виглядає як моделююча цілісність.

Приклади фізичних моделей – креслення параметрів завода, його зменшена фактична модель в певному масштабі розроблена проектувальником. Така фізична модель спрощує візуальне сприйняття і допомагає встановити, чи зможе конкретне обладнання розміститись в межах відведеного для нього місця, а також вирішити ряд проблем, наприклад розміщення дверей, що допоможе прискорити рух працівників і матеріалів. Будучи точною копією, модель повинна бути аналогічною до розробленого проекту, але при цьому коштувати набагато дешевше (наприклад будівельні компанії).

Аналогова модель представляє досліджуваний об’єкт аналогом, котрий веде себе як реальний об’єкт, проте не виглядає як такий. Аналогові моделі представлені графіками (наприклад як впливає рівень виробництва на витрати підприємства).

Другий приклад аналогової моделі – організаційна схема. Розробляючи її керівництво може уявляти собі залежність між працівниками і діяльністю підприємства в цілому. Така модель є більш простим і ефективним способом сприйняття і прояву складних взаємозв’язків між структурами великого підприємства.

Математична модель – у ній використовуються символи для описання характеристик об’єкта або подій.

Модель теорії черг. Ці моделі також називають моделями оптимального обслуговування або масового обслуговування для визначення кількості каналів обслуговування повідношеню до потреби в них. При продажі авіобілетів і при резервуванні місць також використовуються ці моделі вони також придатні для скорочення черг до ремонту, або вантажних автомобілів під розгрузку, якщо наприклад клієнт за надто тривалий час очікує касира в банку він може перенести свій рахунок в інший банк, якщо вантажні автомобілі довго очікують на підрозгрузку то зменшується кількість рейсів які вони можуть виконати.

Принципіальна проблема полягає в тому щоб досягти рівноваги між витратами на додаткові канали обслуговування і збитками від обслуговування на рівні нище оптимального. Моделі черг забезпечують керівництво інструментами визначення оптимальної кількості каналів обслуговування.

Моделі управління запасами. Кожне підприємство повинно створити запас сировини, матеріалів, комплектуючих, для забезпечення ритмічного функціонування ви-ва. З цього випливає що організація повинна прагнути до максимізації запасів. З іншого боку запаси виступають в якості замороженого капіталу які не приносять підприємству прибутку. Збільшення запасів призводить до зменшення швидкості обороту капіталу. Останнє безпосередньо зумовлює зменшення прибутковості підприємства.

Даний тип моделі спрямований на те щоб сформувати оптимальні обсяги запасів, що забезпечують з одного боку ритмічність ви-ва з іншого боку максимально важливе для галузі оборот капіталу

Імітаційне моделювання. Попередні моделі певною мірою використовують емітацію оскільки усі вони замінюють реальність. Як метод моделювання імітація виступає процесом створення моделі та її експериментального застосування для визначення змін реальної ситуації. Спеціалісти з менеджменту та маркетингу можуть розробляти моделі які дозволяють імітувати очікуваний приріст продуктивності і прибутку внаслідок застосування нової техніки і технології і між складу робочих сил. Спеціалісти з маркетингу також можуть створити модель для емітації очікуваного обсягу збуту у зв’язку із змінами в рекламній діяльності і в ціновій політиці. Ємітація застосовується в них випадках коли математичні методи не ефективні коли зв’язки не можливо формалізувати, а зміни величин занадто багато. Імітація замінює математичні підходи, якщо результат емітацій позитивний то менеджер вносить зміни в реальну систему. Як правило емітація здійснюється при виході на ринок з новими товарами при використані технологій що забезпечують зменшення витрат значно нище ніж середньогалузеві та в інших випадках. Перспективність нововведень оцінюється не кількісно а з позицій їх доцільності чи недоцільності.

Теорія ігор. Її зміст полягає в тому що при практичному застосуванні з’ясовуються реакція конкурента чи інших суб’єктів ринку на заходи нашої компанії, і навпаки ці моделі дозволяють попередньо розробляти варіанти нашої реакції на неймовірні заходи конкурентів.

Практично любий, метод прийняття управлінських рішень є формою моделювання. Однак моделювання доповнюють ряд методів, які допомагають керівнику обрати оптимальне рішення з декількох альтернатив. Цими методами користуються переважно профільні фахівці.

Методи економічного аналізу. Як правило на результативний показник впливають багато чиників. Задача менеджменту полягає в тому, щоб виявити ступінь впливу кожного з них для визначення виробничо-господарської ситуації і розробки рішення.

І ов:Іч Іпп Івд Іd

Платіжна матриця. Це одна із сторін методів теорії статистик, яка допомагає керівнику обрати оптимальний варіант рішення. Цей метод особливо корисний у випадках коли необхідно визначити яка стратегія більш підходить для досягнення цілей. Умови її застосування:

1. Клькість альтернатив обмежена

2. Результати залежать від обраного варіанту рішення.

Дерево рішень. Це схематична інтерпритація проблеми прийняття рішень. Вона дає змогу враховувати різні напрямки заходів співставляти їх їз фінансовими результатами, корегувати їх з урахуванням імовірності і обрати одну з альтернатив. Використовуючи дерево рішень керівник обирає найбільш прибабливе рішення, а саме нарощення виробничих потужностей для ви-ва обох товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]