Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

29. Суть і функції грошей, структура пропозиції грошей та попиту на гроші. Грошовий ринок.

Розмаїття формулювання суті грошей свідчать про багатогранність і невизначеність цього економічного засобу загальновизнаного суспільством. Лише ця суспільна визначеність робить гроші дійсним платіжним засобом.

Гроші - це товар товарів.

Гроші - це товар, який виконує функцію загального еквіваленту.

Гроші - єдиний товар, цінність якого проявляється в той момент, коли ми від нього позбавляємось.

Гроші - це засіб суспільного виразу економічної цінності благ.

Найбільш повно суть грошей виявляється у тих функціях, які вони виконують.

Традиційно визначають 5 функцій, виконуваних грошима:

1) міра вартості;

2) засіб обігу;

3) засіб нагромадження та утворення скарбів;

4) засіб платежу;

5) світові гроші.

Міра вартості. Вартість усіх товарів вимірюється грошима. Ціна - це вартість товару, виражена в грошах. Цю функцію гроші виконують ідеально, тобто в нашій умові (достатньо назвати ціну товару, щоб покупець або продавець зрозуміли, про що йдеться).

Друга функція грошей - засіб обігу - пов'язана з тим, що обіг товарів в умовах розвинутого товарного виробництва і обміну здійснюється за допомогою грошей за формулою Т-Г-Т (товар-гроші-товар). Оскільки у цій функції гроші постійно перебувають в русі, для її здійснення не потрібні повноцінні, реальні, тобто золоті гроші. Це одна з тих функцій, що спричинила появу паперових грошей.

Третя функція грошей - засіб нагромадження або утворення скарбів - пов'язана з випаданням грошей зі сфери обігу.

Четверта функція грошей - засіб платежу - пов'язана з кредитом.

Остання функція грошей - світові гроші.

На відміну від звичайного попиту на товарних ринках, який формується як потік куплених товарів за певний період, попит на гроші виступає як запас грошей, який прагнуть мати у своєму розпорядженні економічні суб'єкти на певний момент.

Наявність попиту на гроші означає, що в його межах економічні суб'єкти триматимуть гроші в себе, не "викинуть" на товарний, валютний чи фондовий ринки і не порушать сформовану там рівновагу. Тому зростання попиту на гроші розширює економічну межу емісії грошей, її зростання не зашкодить указаним ринкам, буде безінфляційним, приведе до підвищення рівня монетизації економіки.

Чинники , що впливають на рівень попиту на гроші є: зміна абсолютного рівня цін та реального обсягу виробництва(зростає ціна чи зростає виробництво, зростає попит на гроші);швидкість обігу грошей(вища швидкість обігу грошей, тим меншим буде попит на гроші); зміни норми процента(зростає норма %на альтернативні грошам активи,попит на гроші знижується).

Пропозиція грошей – друга сила, що у взаємодії з попитом визначає кон'юнктуру грошового ринку. Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб'єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот. Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб'єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот.

Фактична маса грошей в обороті є природною межею пропозиції грошей і ніякі стимулюючі фактори не можуть збільшити пропозицію грошей понад цю межу. Якщо ж виникає потреба збільшити пропозицію понад цю межу,то це можна зробити тільки додатковою емісією грошей в оборот.

Грошовий ринок виступає як механизм переразподілу грошових коштів між секторами і субєктами економіки. Характерною відзнакою грошового ринку є те, що на ньому продається і купується такий специфічний товар як гроші. Як і в деякому секторі ринку тут є свої продавці і покупці, попит і пропозиція, посередники, ціна, тощо. Він має свою інфраструктуру, яка забеспечує спрямування потоків грошових коштів від власників (продавців) і до позичальників (покупців). Головними елементами цієї інфраструктури виступають банки. Залежно від призначення коштів, що обертаються на грошовому ринку в ньому можна виділити 2 сектори – ринок грошей(ринок короткострокових позичок,короткострокових фінансових активів,валютний ринок) та ринок капіталів(ринок цінних паперів,ринок середньо та довгострокових банківських позичок). На першому з них продаються і купуються короткострокові грошові кошти (до 1 року). На другому – середьно і довгострокові кошти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]