Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

46. Фізичні моделі в менеджменті.

Фізичні моделі відображають дійсність у збільшеній або зменшеній формі. В менеджменті в чкоті таких моделей виступають план організації, її підрозділів, невиробничих та виробничих приміщень, різноманітні макети підприємства. На планах, макетах вирішуються питання оптимального розміщення обладнання, робочих місць, питання організації внутрішньовиробничої кооперації, оптимізації внутрішньовиробничих процесів.

Така фізична модель спрощує візуальне сприйняття і допомагає встановити, чи зможе конкретне обладнання розміститись в межах відведеного для нього місця, а також вирішити ряд проблем, наприклад розміщення дверей, що допоможе прискорити рух працівників і матеріалів. Будучи точною копією, модель повинна бути аналогічною до розробленого проекту, але при цьому коштувати набагато дешевше

Фізичні моделі засновано на теорії подібностей, за допомогою якої встановлюється відповідність між оригіналом і моделлю. Фізичне моделювання призначене для вивчення властивостей і поведінки об'єкта-оригіналу в різних умовах зовнішнього середовища при різних варіантах реалізації самого оригіналу.

47. Виробнича структура підприємств.

Основну діяльність кожного підприємства становлять виробничі процеси, що виконуються у відповідних підрозділах. Саме склад цих підрозділів і характеризує виробничу структуру підприємства. Існує кількість принципів класифікації виробничих структур:

1. залежно від підрозділу, діяльність якого покладено в основу виробничої структури, розрізняють: цехову, безцехову, корпусну та комбінаторську виробничі структури.

За цехової виробничої структури основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно відокремлена частина підприємства, що в ній виконується певним комплексом робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. За характером своєї діяльності цехи поділяються на основні, допоміжні, обслуговуючі і побічні. На невеликих підприємствах з відносно простими виробничими процесами застосовуються безцехова виробнича структура. Основою її побудови є виробнича дільниця, як найбільший структурний підрозділ такого підприємства. Виробнича дільниця – це сукупність територіально відокремлених робочих місць, на яких виконується технологічно однорідні роботи або виготовляються однотипна продукція. На великих підприємствах кілька однотипних цехів можуть бути об’єднані в корпус (корпусна). У цьому разі корпус стає основним структурним підрозділом підприємства. Комбінатська виробнича структура – її основу становлять підрозділи, які виготовляють завершену частину готового виробу (чавун, стань, прокат).

2. За формою спеціалізації основних цехів виділяють: технологічну, предметну і змішану виробничі структури. Ознакою технологічної структури є спеціалізація цехів підприємства на виконанні певної частини технологічного процесу або окремої стадії виробничого процесу. Предметна – спеціалізація цехів на виготовлені певного виробу, або групи однотипних виробів, вузлів, деталей.

3. Залежно від наявності основних і додаткових процесів розрізняють: підприємства з комплексною та спеціалізованою структурами виробництва.

Підприємства зі спеціалізованою структурою поділяються на:

  • підприємства механоскладального типу

  • підприємства складального типу, які випускають продукцію з деталей, агрегатів.

  • підприємства заготовчого типу

  • підприємства спеціалізовані на виробництві окремих деталей

Підприємства з комплексною виробничею структурою мають усю сукупність основних і допоміжних цехів, а зі спеціалізованою структурою – лише частину

Формування виробничої структури здійснюється під впливом таких чинників : виробничий профіль підприємства (характер і якість продукції), обсяги виробництва продукції, рівень спеціалізації. Місце знаходження підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]