Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка відповіді до екзамену.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Реструктуризація галузей соціяльного комплексу

Соціяльний комплекс об'єднує галузі національної економіки, за ефективністю яких роблять висновок про стан економічної полі­тики у сфері виробництва, забезпечення матеріяльними і грошо­вими ресурсами розвитку соціяльної сфери, цивілізованість і гу­манність суспільства загалом.

Соціяльний комплекс комплекс галузей сфери виробниц­тва і сфери послуг, який забезпечує виробництво товарів і послуг для населення.

Рівень розвитку соціяльного комплексу визначається умінням управляти державою, володінням економічними законами, присто­суванням форм і методів господарювання до їх вимог.

До соціяльного комплексу належать: підприємства, що вироб­ляють товари масового вжитку; сфера послуг; споживчий ринок; доходи і рівень життя населення.

Структура соціяльного комплексу має відображати структу­ру потреб і попиту населення.

Розвиток соціяльного комплексу залежить від державної, економічної, інвестиційної політики та діяльності уряду. Як і галузі промисловості, він потребує відпо­відної реструктуризації. Соціяльний комплекс, своєю чергою, впливає на сферу виробництва, оскільки саме в ньому формуєть­ся реальний попит та платоспроможність населення. Збільшення виробництва товарів і послуг можливе за зро­стання їх споживання.

Тому мета реструктуризації соціяльного комплексу — створення економічного механізму, за якого попит і пропозиція , тобто соціяльний і виробничий комплекси, перебувають у тісному взаємозв'язку:

Сутність такого взаємозв'язку полягає у:

  • забезпеченні конкурентоспроможності товарів сфери вироб­ництва і сфери послуг:

  • забезпеченні грошовими доходами населення його плато­спроможності: ,

У першому випадку ціна одиниці реалізованої продукції має відшкодувати затрати матеріялів О, праці Т і принести валовий прибуток ВП:

Ц = 0 + Т + ВП.

У другому випадку придбані товари і послуги О мають задо­вольнити матеріяльні та соціяльні потреби споживачів:

де О* — споживчі товари і послуги, що задовольняють потреби споживачів.

Реструктуризація соціяльного комплексу в Україні є тривалим процесом і потребує 8 — 10 млрд. дол. США.

Реструктуризація споживчого ринку. Споживчий ринок в Україні формується на засадах і принципах функціонування ринкової еко­номіки: приватної власності на засоби виробництва і на товари споживчого ринку; ринкового розподілу товарів, робіт і послуг, тобто предметів реалізації на споживчому ринку.

З рівняння ринку випливає, що зростання споживчого попиту зумовлює збільшення споживання товарів і послуг , а це, своєю чергою — збільшення обсягів виробництва:

Факторами зростання споживчого попиту є стимулювання продук­тивної праці, підвищення грошових доходів Гм і коефіцієнта обо­ротності грошей V. Стимулюючи зростання оплати праці залучен­ням додаткової праці ∆Т чи її продуктивності, віддачі досягають збільшення обсягу виробництва на ∆В:

Реструктуризація доходів населення. Частина національного доходу в різних формах спрямовується на особисті потреби насе­лення. Це доходи грішми. Вони складаються із: заробітної платні; доходів робітників і службовців від підприємств і організацій, що не входять до заробітної платні; доходів грішми від селянських спілок; надходжень від продажу продуктів сільського господар­ства і кооперації; пенсій; різних виплат, дивідендів.