Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка відповіді до екзамену.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
931.84 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА

Показники рівня економічної безпеки

Основою для оцінки загрози витрат від їх впливу є критерії економіч­ної безпеки, що можуть бути якісними або кількісними. Критерії, у свою чергу, виражаються показниками економічної безпеки. Таким чином, суть економічної безпеки реалізується в системі її критеріїв і показників.

Основні терміни, які використовуються в методиці для розрахунку рівня економічної безпеки, є наступними:

1) критерії економічної безпеки - це реальні статистичні показники, за якими здійснюється оцінка стану економіки країни з точки зору забез­печення її сталого розвитку.

Основним критерієм економічної безпеки країни є здатність її еко­номіки зберігати або принаймні швидко поновлювати критичний рівень суспільного відтворення в умовах припинення зовнішніх поставок або кризових ситуацій внутрішнього характеру;

2) індикатори економічної безпеки - це реальні статистичні показ­ники розвитку економіки країни, які найбільш повно характеризують явища і тенденції в економічній сфері і визначаються на основі критеріїв економічної безпеки;

  1. оптимальні значення індикаторів - це інтервал величин, у меж­ах яких створюються найбільш сприятливі умови для відтворювальних процесів в економіці;

  1. порогові значення індикаторів - це кількісні величини, порушен­ня яких викликає несприятливі тенденції в економіці;

  1. граничні значення індикаторів - це кількісні величини, порушен­ня яких викликає загрозливі процеси в економіці.

Очевидно, що критерій не може прийматися як пряма вказівка до дії. Потрібен поетапний підхід у його реалізації відповідно до реорганіза­ції базису суспільства, перебудови ресурсно-виробничого потенціалу, створення нових ринкових інститутів, господарських важелів, структур управління, а також завдяки іншим глобальним заходам, що проводяться на даному етапі розвитку.

Але, як зазначалось вище, критерії економічної безпеки диктують ви­бір певних показників (індикаторів) економічної безпеки об'єкта дослід­ження, що будуть змальовувати і характеризувати еволюцію відтворю­вання ринку, рівень його кількісних і якісних параметрів у системі світо­вої статистики.

Таким чином, методика визначення рівня економічної безпеки містить такі етапи конструювання інтегральної оцінки економічної безпеки:

  • формування множини індикаторів;

  • визначення характеристичних (оптимальних, порогових та гранич­них) значень індикаторів;

  • нормалізація індикаторів;

  • визначення вагових коефіцієнтів;

  • розрахунок інтегрального індексу.

Індикатори стану економічної безпеки України, їхні характеристичні значення розроблено за кожною складовою економічної безпеки. Відбір множини індикаторів здійснювався з урахуванням світового досвіду та напрацювань українських вчених. Періодичність перегляду системи ін­дикаторів та їх характеристичних значень у зв'язку зі змінами в націо­нальній і світовій економіці здійснюється у разі необхідності, але не рід­ше ніж один раз на два роки.

На сучасному етапі розробки методології виміру рівня економічної безпеки система індикаторів представлена у наступному вигляді:

/. Індикатори макроекономічної безпеки України:

  • рівень „тінізації" економіки до ВВП;

  • відношення обсягу ВВП до середнього значення у країнах ЄС;

  • відношення обсягу ВВП на одну особу до середньосвітового зна­чення;

  • валове нагромадження основного капіталу у відношенні до ВВП;

  • зміна запасів матеріальних оборотних коштів у відношенні до ВВП;

  • відношення сальдо платіжного балансу України до ВВП;

  • відношення темпу росту продуктивності праці до темпу росту за­робітної плати;

  • частка наявних доходів нефінансових корпорацій у валових наяв­них доходах;

• частка сектора загальнодержавного управління в наявних доходах.

2. Індикатори фінансової безпеки:

3. Індикатори зовнішньоекономічної безпеки:

  • частка імпорту у внутрішньому споживанні держави;

  • частка імпорту продовольства у внутрішньому споживанні держави;

  • питома вага провідної країни- партнера в загальному обсязі зо­внішньої торгівлі;

  • питома вага сировинного та низького ступеня переробки експорту (промисловості) у загальному обсязі експорту товарів;

  • коефіцієнт покриття імпорту експортом (відношення між обсягами експорту та імпорту);

  • відношення обсягу експорту до ВВП;

  • відношення обсягу імпорту до ВВП.

4. Індикатори науково-технологічної безпеки:

5. Індикатори енергетичної безпеки:

6. Індикатори соціальної безпеки:

7. Індикатори демографічної безпеки:

8. Індикатори продовольчої безпеки:

9. Індикатори виробничої безпеки:

Для економічної безпеки важливе значення мають не самі показники, а їх порогові значення та структура, тобто граничні величини, недотри­мання значень яких перешкоджає нормальному ходу розвитку різних еле­ментів відтворювання, призводячи до формування негативних, руйнів­них тенденцій в економічній безпеці.

Показники (індикатори), за якими визначені порогові значення, висту­пають системою показників економічної безпеки.

Важливо підкреслити, що найвища міра безпеки досягається за умо­ви, коли весь комплекс показників знаходиться у межах допустимих порогових значень, а порогові значення одного показника досягаються не за рахунок інших.

При цьому оптимальні значення знаходяться в інтервалі порогових значень. Мінімальні та максимальне значення індикатора, мінімальне та максимальне оптимальне значення індикаторів та порогові значення ви­значаються експертним шляхом.

Як бачимо, виявлення загроз економічної безпеки і прогнозування їх наслідків відбувається на основі моніторингу (систематичного співставлення дійсного стану економіки з бажаним) показників економіки України. Безпосередній відбір показників (індикаторів) для моніторингу вимагає спеціального опрацювання. Для точного визначення «діагнозу» стану економіки, виявлення і усунення небезпечних тенденцій необхідна комплексна оцінка порогових значень всіх показників (індикаторів), що, в свою чергу, вимагає додаткового поглибленого дослідження на основі класичної і некласичної залежності економічних параметрів з урахуван­ням зміни базису суспільства і особливої специфіки України.

Формування інституційного середовища

Державна діяльність із забезпечення економічної безпеки країни передбачає наступні заходи:

  • створення інформаційної бази для об'єктивного і всебічного моні­торингу економіки й суспільства та його проведення з метою виявлення і прогнозування внутрішніх і зовнішніх загроз життєво важливим інтер­есам об'єктів економічної безпеки;

  • розробка комплексу оперативних і довготривалих заходів щодо по­передження і нейтралізації внутрішніх і зовнішніх загроз, оцінка резуль­татів їх здійснення;

  • організація роботи із реалізації комплексу державних заходів щодо забезпечення економічної безпеки.

Здійснення цих функцій вимагає використання системи індикаторів економічної безпеки.

Економічна безпека досягається здійсненням єдиної державної полі­тики, узгодженої, збалансованої, скоординованої системою заходів, адек­ватних внутрішнім та зовнішнім загрозам. Без вироблення єдиної дер­жавної політики забезпечення економічної безпеки неможливо домогти­ся виходу з кризи, стабілізувати економічну ситуацію в Україні, створити ефективні механізми соціального захисту населення.

Політика економічної безпеки буде ефективною за умов визначення стратегії і тактики економічної безпеки.

Стратегія економічної безпеки є відносно постійною складовою по­літики економічної безпеки і передбачає визначення мети і завдань сис­теми забезпечення національної економічної безпеки, напрямів їх вирі­шення, а також форм і способів застосування відповідних сил і засобів, можливість їх перегрупування, створення необхідних резервів для ней­тралізації та локалізації можливих загроз.

Тактика економічної безпеки - це найбільш рухлива частина полі­тики економічної безпеки, яка змінюється залежно від дії внутрішніх і зовнішніх загроз, зміни пріоритетності національних економічних інте­ресів тощо. Складність та мінливість економічної та соціальної ситуації вимагає застосування різноманітних тактичних заходів щодо забезпечен­ня економічної безпеки.

Важливо чітко визначити стратегічні цілі і не плутати їх з тактичними заходами, інколи навіть вимушеними, але необхідними задля досягнення певних стратегічних цілей.

З метою забезпечення ефективності стратегії економічної безпеки має бути сформовано повноцінну систему державного впливу на економіку, котра буде здатна взяти на себе функцію управління і підтримки економі­ки країни на безпечному рівні. При цьому слід чітко визначити кордони і критерії (умови) державного втручання в економіку: зокрема, кордони державного сектора, а також забезпечити розвиток ефективних методів державного управління.

Ряд вказаних елементів діяльності держави із забезпечення еко­номічної безпеки повинен реалізовуватися в державних прогнозах і про­грамах соціально-економічного розвитку України та при розробці дер­жавного бюджету на кожний наступний рік.

Державна стратегія в галузі забезпечення економічної безпеки здій­снюється через систему безпеки, яку утворюють органи законодавчої, виконавчої і судової влади, громадські та інші організації і об'єднання, посадові особи, які беруть участь у забезпеченні безпеки згідно з чинним законодавством, що регламентує відносини в сфері безпеки.