Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка відповіді до екзамену.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Характеристика загальних та специфічних рис національної економіки.

Національної економіці властиві наступні загальні взнаки:

= Тісні економічні зв’язки між суб'єктами господарювання на основі поділу праці

= загальний економічний простір, що характеризується єдиним економічним законодавством; єдиною грошовою одиницею; загальною фінансовою і грошово - кредитною системами;

= єдиний економічний центр, який виконує регулюючу та координуючу роль за допомогою заходів економічної політики

= загальна система економічного суверенітету;

=територіальна цілісність.,

Національна економіка являє собою діалектичну єдність взаємопов’язаних та взаємодіючих економічних суб'єктів, секторів та укладів. Основними її суб’єктами є господарські одиниці, домогосподарства й держава, кожний з яких прагне до найбільш повної реалізації своїх економіч­них інтересів. Основними секторами національної економіки є приватний і державний.

Сучасну національну економіку характеризують такі групи ознак:

ознаки національного суверенітету;

ресурсо - виробничі;

господарсько-організуючі;

товарообмінні.

Ознаки національного суверенітету. Визначають здатність суспільно-господарської системи до самоорганізації, до реалізації себе як суб'єкта міжнародних рівноправних партнерських го­сподарських та інших зв'язків.

До них належать:

> суверенітет і недоторканність території, державного утворення;

> суверенітет законотворчості і чин­ності правових актів на державній території;

> суверенітет на­ціональної внутрішньої і зовнішньої політики;

> суверенітет су­спільно-культурної ідеології; суверенітет господарської діяльності.

Ресурсо - виробничі ознаки. Відображають передусім потен­ційні можливості виробничої діяльності, структури виробництва, його спеціалізації і охоплюють: людський потенціал; науковий і техніко-технологічний потенціал; природно-ресурсний потенціал.

Людський потенціал визначається чисельністю населення пра­цездатного віку, його професійною структурою, кваліфікаційним рівнем, освітою, станом здоров'я тощо; науковий і техніко-технологічний — станом розвитку науки, впровадженням наукових розробок у виробництво, створенням нових видів машин і техно­логій; природно-ресурсний— географічним розміщенням країни, наявністю природних сировинних ресурсів, рівнем їх освоєння і переробки.

Господарсько-організуючі ознаки. Є визначальними серед ін­ших груп ознак. Вони виявляються у наявності економічного меха­нізму, що визначає рівень поєднання людського потенціалу з при­родно-ресурсним і техніко-технологічним потенціалами, який за­лежить від узгодження приватних, колективних і суспільних інте­ресів, системи стимулів виробництва і праці тощо.

Інфраструктура економічного механізму є така:

правова сис­тема (закони про власність, підприємництво та ін.);

система стимулювання виробництва і праці;

фінансово-кредитна систе­ма (фінанси держави, підприємств, населення, національна гро­шова одиниця, система банків (національного і комерційних), по­даткова система;

митна система;

система управління і регулювання макроекономічна, регіональна, мікроекономічна ).

Ознаки національної економіки є показниками самоорганізації суспільства, зокрема щодо державотворення, економічної систе­ми, економічної і соціальної політики та ін. Структура і динаміка виробництва, товарообмін на внутрішньому і зовнішньому рин­ках, бюджет країни і доходи населення — головні критерії, за яки­ми оцінюють стан самодостатності національної економіки.