Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП Жушман, Гайворонський.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2.7. Особливості створення і діяльності офшорних компаній

Зазначені привілеї впливають на рішення підприємців щодо вибору місця реєстрації суб'єкта господарювання на користь офшорних зон. З юридичної точки зору класичнаофшорна компанія — це суб'єкт господарювання, що є у власності нерезидентів тієї держави, де вона зареєстрована, отримує прибуток за її межами, керується з-за кордону, не сплачує податок на прибуток (або сплачує його за мінімаль­ними ставками). Як правило, офшорні компанії не мають керівного офісу в місці реєстрації, юридична адреса надаєть­ся місцевими фірмами. Але існують випадки, коли законо­давство не забороняє відкривати адміністративні офіси в офшорних зонах і надає право резидентам бути співвласни­ками офшорних компаній.

Офшорна компанія за своїм статусом не відрізняється від інших організацій, що мають статус юридичних осіб: реєст­рується в установленому порядку, має передбачену законом організаційно-правову форму, визначену структуру управлін­ня, юридичну адресу, банківський рахунок та інші ознаки.

Глава 5.3 Держава як суб'єкт міжнародного приватного права

  • 3.1. Держава як суб'єкт майнових відносин

  • 3.2. Імунітет держави

  • 3.3. Види імунітетів держави

  • 3.4. Основні доктрини імунітету держави

  • 3.5. Законодавче регулювання імунітету держави

3.1. Держава як суб'єкт майнових відносин

Міжнародне співробітництво різноманітне за формами, сферами здійснення, реалізується різними суб'єктами, се­ред яких важливе місце посідають і держави. Причому ос­танні виступають не тільки як суб'єкт міждержавних відно­син публічно-правового характеру, що регулюються міжна­родним правом, а й як суб'єкт цивілістичних відносин майнового та немайнового характеру, які підпадають під дію міжнародного приватного права.

У зовнішній сфері держава може виступати в різномані­тних категоріях відносин. По-перше, її партнерами можуть бути інші держави та міжнародні організації (держава може укладати міжнародні угоди про надання та отримання по­зик, уступати території, здійснювати співробітництво в конкретних сферах, укладати військові та політичні союзи тощо). По-друге, держава може вступати в різноманітні май­нові відносини з іноземними юридичними та фізичними осо­бами (наприклад, придбання земельних ділянок для розмі­щення посольських і консульських місій, надання в концесію ділянок надр для розробки корисних копалин, переда­ча в оренду будівель і споруд, придбання та продаж майна, надання позик і видача гарантій тощо).

Крім того, держава може виступати в цивільному обороті як спадкоємець так званого відумерлого майна1 (ст. 1277 Ци­вільного кодексу України) або спадкоємець за заповітом (ст. 1235 ЦК України). Різним є становище держави і в міжна­родних організаціях (міжнародні міжурядові (міждер­жавні) організації та міжнародні неурядові організації).

Існує кілька поглядів на державу як на суб'єкт міжна­родного приватного права. Одні вважають державу особли­вим суб'єктом права, оскільки немає такого наддержавно­го органу, який би наділив її правами юридичної особи, і завдяки суверенітету вона виступає у відносинах, що регу­люються нормами як міжнародного публічного права, так і міжнародного приватного права. Інші додержуються точки зору, що держава «розпадається» на дві особи. При цьому вважається, що держава діє не як дві особи (як «казна» (фіска) — суб'єкт влади, і як «купець» — суб'єкт цивіль­них правовідносин), а як суверен.

Концепція участі держави в цивільно-правових відноси­нах знайшла своє відображення і в законодавстві СРСР (ст. 25 Основ цивільного законодавства Союзу РСР і рес­публік 1991 р.2) і в законодавстві незалежної України (статті 167, 168 і 169 ЦК України).