Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП Жушман, Гайворонський.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

§ 7. Взаємність і реторсія

Україна, прагнучи до Європейської спільноти та взаємо­вигідного співробітництва з іншими країнами планети, ак­тивно виступає за розвиток економічних науково-техніч­них, культурних зв'язків з усіма країнами світу. На це спря­мовані окремі положення внутрішнього законодавства та міжнародні договори.

Доктрина міжнародного права закріпила положення про рівність країн, а тому країни є взаємозалежними. Кожна із країн має взаємно визнавати закони іншої країни незалеж­но від належності держави до тої чи іншої формації.

Взаємність передбачає надання фізичним і юридичним особам іноземної держави певних прав за умови, що фізичні та юридичні особи України користуватимуться такими са­мими правами в тій країні. Таким чином, наша держава за­безпечує своїм суб'єктам користування певним комплексом прав у зарубіжній країні, де вони перебувають.

Наука міжнародного приватного права виділяє два види взаємності:

  • матеріальну, за якої фізичні та юридичні особи-іно-земці мають ту суму прав і повноважень, що й у своїй дер­жаві, та

  • формальну, за якої іноземцям надаються права і пов­новаження, які випливають із місцевого закону; іноземні юридичні та фізичні особи можуть бути поставлені в рівне становище з місцевими за умови, що такий же підхід засто­совується під час визначення статусу вітчизняних осіб у даній іноземній державі.

Досить часто взаємне надання фізичним і юридичним особам прав в однаковому обсязі неможливе в силу відмін­ності у правовому регулюванні. Тому в міжнародних уго­дах йдеться зазвичай про надання іноземцям на засадах взаємності національного режиму або режиму найбільшо­го сприяння. Закріплення того чи іншого режиму здійсню­ється за загальними принципами у нормах міжнародного договору.

На принципах взаємності в міжнародних відносинах іноді застосовуються реторсії1 — заходи примусового впли­ву у відповідь на недружні дії іншої держави.

Метою реторсії є відміна обмежень, встановлених окре­мою державою, якщо ця держава вчинила заходів, що не­суть необґрунтовану, в порядку дискримінації, шкоду інте­ресам іншої країни або її громадян.

Україна у разі встановлення обмежень дискримінацій­ного характеру щодо її громадян чи юридичних осіб іншою країною може провадити в порядку реторсії відповідні за­ходи стосовно громадян і юридичних осіб цієї країни.

Цілою низкою нормативних актів України закріплена можливість вжиття одного чи кількох видів заходів приму­сового характеру:

обмеження імпорту;

підвищення митних зборів;

введення режиму ліцензування та/або квотування зов­нішньоекономічних операцій;

введення індикативних цін у зовнішньоекономічній сфері тощо.

Відповідно до доктрини міжнародного права, застосуван­ня заходів обмежувального характеру щодо конкретної іно­земної країни (її органів, юридичних осіб, громадян) як ре­торсії не може вважатися порушенням принципу недис-кримінації.

Глава 5.1 Суб'єкти міжнародного приватного права - фізичні особи

  • 1.1. Загальні засади правового статусу фізичних осіб як суб'єктів міжнародного приватного права

  • 1.2. Поняття та колізійні питання громадянства

  • 1.3. Іноземці за законодавством України

  • 1.4. Правоздатність іноземців в Україні

  • 1.5. Дієздатність іноземців в Україні

  • 1.6. Правове становище громадян України за кордоном