Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моторика.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Тема: Особливості розвитку дрібної моторики пальців рук

План

  1. Взаємозв’язок мовлення і моторики

2. Розвиток дрібної моторики у дітей раннього віку

3. Стан сформованості дрібної моторики пальців рук

4. Пасивна та активна гімнастика гімнастика для пальців рук

5. Вправи з мовленнєвим супроводом

6. Вправи для дітей старшого дошкільного віку

1. Взаємозв’язок мовлення і моторики

Велике значення в розвитку дитини має взаємодія мови і руху. Рух пальців і кистей рук дитини мають на її розвиток особливий вплив. З самого народження значення хапального рефлексу велике, і полягає воно у здатності дитини не випускати з рук тих чи інших предметів. Чим частіше у дитини задіяний хапальний рефлекс, тим ефективніше відбувається емоційний та інтелектуальний розвиток.

Сухомлинський писав, що джерела здібностей та дарувань дітей находяться на кінчиках їх пальців. Від них, образно кажучи, йдуть найтонші струмки, які наповнюють виток думкою і впливає на розвиток мови.

Праці В.М. Бєхтєрєва довели вплив маніпуляції рук на функції вищої нервової діяльності, розвитку мовлення. Прості рухи рук допомагають прибрати напругу не лише із самих рук, але й з губ, знімають розумову втому. Вони здатні поліпшити вимову багатьох звуків, а значить – розвивати мову дитини.

Розвиток тонких рухів пальців рук передує появі артикуляції складів. Завдяки розвитку пальців у мозку формується проекція “ схеми людського тіла ”, а мовленнєві реакції перебувають в прямій залежності від тренованості пальців. На кистях рук є чимало акупунктирних точок, масажуючи які можна впливати на внутрішні органи, що рефлекторно з ними поєднані.

Дитячий розвиток дитини має особливе значення, так як безпосередньо пов’язаний з трьома фундаментальними життєва важливими набуттями дитини: прямоходіння, мовленнєве спілкування та предметна діяльність .

Мова, як засіб вираження включається в сукупність виразних рухів – поряд із жестами, мімікою. Звук як виразний рух є і у тварин.

У дітей з мовними вадами при органічних порушеннях центральної нервової системи різко порушується вся моторика і саме це гальмує нормальний як психічний так і фізичний розвиток дитини.

Функція кисті унікальна і універсальна. Вона – основний орган праці у всій її різноманітності. Рука настільки пов’язана з мисленням, з переживаннями, з працею молодших школярів, що стає головною частиною їх мовлення.

2. Розвиток дрібної моторики у дітей раннього віку

Усі рухи організму і мовленнєва моторика мають єдині механізми, тому розвиток дрібної моторики рук позитивно впливає на розвиток мовлення дитини. В фольклорі існує безліч забавок, в яких поєднуються мовлення та рух рук. Напевно, вже з давнини був підмічений взаємозв’язок цих процесів. У дітей з затримкою мовленнєвого розвитку дуже часто спостерігається недостатність рухової сфери, в тому числі недостатня координація дрібної моторики пальців рук. У таких дітей розвиток рухів пальців немов би підготовлює підґрунтя для наступного формування мовлення.

Навіть нормально розвиваючий дитині не завадить масаж рук в до мовленнєвому періоді. Річ у тім, що на пальцях і долонях є «активні точки», масаж яких поліпшує самопочуття, покращує роботу мозку. Систематичні заняття сприяють підтримці доброго тонусу. А пальчикові ігри в супроводі віршів не тільки розвивають дрібну моторику і мовлення, але і вміння слухати. Дитина навчиться розуміти сенс почутого і вловлювати ритм мовлення.

В одному сучасному журналі потрапила на очі фраза: «В Японії малюки починають робити гімнастику для пальців в 2-3 місяці». Але чому ж ми забули про наші народні ігри, наприклад, «Сорока», в яких на Русі грали с дітьми з самого дитинства? Це також гімнастика для рук. Як тут не згадати добре відомий вираз, що все нове – це давно забуте старе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]