Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП Жушман, Гайворонський.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2.3. Представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності

Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (ст. 5), інші нормативно-правові акти України та міжнародні угоди передбачають можливість відкриття представництв іно­земних суб'єктів господарської діяльності (фірм, компаній), через які повністю або частково здійснюється їхня госпо­дарська діяльність. Ці представництва підлягають державній реєстрації згідно з Інструкцією про порядок реєстрації пред­ставництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, затвердженої наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі2 від 18 січня 1996 р3.

Для реєстрації представництва іноземний суб'єкт госпо­дарювання має подати до Міністерства економіки та з пи­тань європейської інтеграції України такі документи:

а) заяву з проханням про реєстрацію представництва із зазначенням назви та адреси фірми, її місцезнаходження, міста, в якому буде відкрито представництво, сфери діяльності фірми, мети відкриття і сфери діяльності представництва;

б) витяг з торговельного (банківського) реєстру країни місцезнаходження офіційно зареєстрованого головного органу управління (контори)  ноземного суб'єкта господарювання;

в)  довідку від банківської установи, в якій офіційно відкрито рахунок цього суб'єкта;

г)  доручення на здійснення представницьких функцій в Україні, оформлене за законом країни, де офіційно зареєстрована контора іноземного суб'єкта господарської діяльності.

Ці документи мають бути нотаріально засвідчені за місцем їх видачі, легалізовані належним чином у консульсь­ких установах, які представляють інтереси України, в пе­рекладі на українську мову, завіреним печаткою офіційно­го перекладача.

За результатами розгляду заяви виноситься рішення про реєстрацію представництва іноземного суб'єкта господарю­вання або про відмову в його реєстрації. Відмова в реєстрації або неприйняття рішення в установлений строк може бути оскаржено в суді України.

Зареєстрованому представництву іноземного суб'єкта господарювання видається свідоцтво про реєстрацію вста­новленого зразка Міністерством економіки та з питань євро­пейської інтеграції України, яке є підставою для відкриття поточних рахунків у банках України, безмитного провезен-ня устаткування та іншого майна, яке тимчасово ввозиться на територію України.

Представництво іноземного суб'єкта господарювання не має статусу юридичної особи і не здійснює самостійно гос­подарську діяльність. Воно діє від імені та за дорученням суб'єкта господарювання, представником якого є.

Діяльність представництв іноземних суб'єктів господарю­вання оподатковується відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Постійні представ­ництва нерезидентів1, як випливає із ст. 2 цього Закону, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно та­ких нерезидентів чи їх засновників, є платниками податку.

Представництва некомерційних організацій-юридичних осіб в Україні реєструються згідно з Положенням про поря­док реєстрації філій, відділень, представництв та інших струк­турних підрозділів громадських (неурядових) організацій в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 26 лютого 1993 р. і Міністерством юстиції.