Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

12.4. Виконання бюджетів як етап бюджетного процесу

Третя стадія бюджетного процесу охоплює виконання бюд¬жету. Виконання Державного бюджету України забезпечується Кабінетом Міністрів України. Загальну організацію та управління виконанням державного бюджету та координацію діяльності учас¬ників бюджетного процесу з питань виконання бюджету здійснює Міністерство фінансів України.

При виконанні державного і місцевих бюджетів застосову¬ється казначейське обслуговування бюджетних коштів. Державне казначейство України, що діє у складі Міністерства фінансів Укра¬їни, забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунка, відкритого у На¬ціональному банку України.

В органах Державного казначейства України бюджетним установам відкриваються рахунки у встановленому законодав¬ством порядку.

Державний бюджет України виконується за розписом, який затверджує міністр фінансів відповідно до бюджетних призначень у місячний строк з дня ухвалення закону про Державний бюджет України. До затвердження розпису Державного бюджету України міністр фінансів затверджує тимчасовий розпис Державного бюд¬жету України на відповідний період. Примірник затвердженого розпису Державного бюджету України передається до Рахункової палати та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з подальшим інформуванням про внесені до нього зміни, зумовлені змінами до закону про Державний бюджет України.

Міністерство фінансів України протягом бюджетного періо¬ду забезпечує відповідність розпису Державного бюджету Укра¬їни встановленим бюджетним призначенням, а також відповід¬ність розподілу бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за загальним фондом державного бюджету за визначеними цим розписом періодами року відповідному прогнозу надходжень загального фонду державного бюджету протягом бюд¬жетного періоду.

Стадіями виконання бюджету за видатками та кредитуванням є:

1) встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюд¬жетних коштів на основі та в межах затвердженого розпису бюджету;

2) затвердження кошторисів, паспортів бюджетних програм (у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі), а також порядків використання бюджетних коштів;

3) взяття бюджетних зобов'язань;

4) отримання товарів, робіт і послуг;

5) здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов'язань;

6) використання товарів, робіт і послуг для виконання заходів бюджетних програм;

7) повернення кредитів до бюджету (щодо кредитування бюджету).

12.5. Підготовка та розгляд звітів про виконання бюджету

Складання і затвердження звітності про виконання бюджетів є завершальним етапом бюджетного процесу, тому бюджетну звітність вважають вищим етапом узагальнення інформації про вико¬нання бюджетів. За характером показників бюджетна звітність є сукупністю упорядкованих взаємопов'язаних даних, що характе¬ризують умови, кількісні та якісні результати виконання бюдже¬тів. Показники звітності базуються на інформації поточного бух¬галтерського обліку, тобто на таких даних, які зумовлюють їхню реальність і достовірність.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів здійснює Міністерство фінансів України, яке координує діяльність Державного казначей¬ства України і погоджує його нормативно-правові акти з цих питань.

Бухгалтерський облік усіх операцій щодо виконання Держав¬ного бюджету України здійснюють органи Державного казначейства України у порядку, встановленому Державним казначейством Укра¬їни. Цей облік має відображати всі активи та зобов'язання держави.

Усі надходження та витрати бюджету обліковуються у валових показниках незалежно від того, передбачається чи ні у бюджетних призначеннях взаємозарахування цих показників. Усі надходжен¬ня та витрати бюджету мають відображатися на рахунках у хро¬нологічному порядку відповідно до встановленої законодавством процедури. Всі бухгалтерські записи мають підтверджуватися до¬кументально.

Не пізніше 31 грудня поточного бюджетного періоду або останнього дня іншого бюджетного періоду Державне казначей¬ство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджет¬ному періоді для виконання бюджету.

Звітність про виконання Державного бюджету України (ко¬шторисів бюджетних установ) охоплює фінансову та бюджетну звітність. Фінансова звітність бюджетних установ складається згідно з національними Положеннями (стандартами) бухгалтер¬ського обліку та за формами, що затверджує Міністерство фінансів України. Бюджетна звітність відображає стан виконання бюджету, містить інформацію відповідно до бюджетної класифікації.

Зведення, складання та подання звітності про виконання Державного бюджету України здійснює Державне казначейство України. Воно забезпечує достовірність інформації про виконан¬ня Державного бюджету України. Звітність про виконання Дер¬жавного бюджету України є оперативною, місячною, кварталь¬ною та річною.

Місячний звіт про виконання Державного бюджету України подає Державне казначейство України Верховній Раді України, Президенту України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій па¬латі та Міністерству фінансів України не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним.

Квартальний звіт про виконання Державного бюджету Укра¬їни подає Державне казначейство України Верховній Раді Украї¬ни, Президенту України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів України не пізніше 35 днів після закінчення звітного кварталу.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України подає Кабінет Міністрів України Верховній Раді України, Президенту України та Рахунковій палаті не пізніше 1 травня року, наступного за звітним.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України містить:

1) звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

2) звіт про виконання Державного бюджету України (в т. ч. звіти про виконання показників за формою додатків до закону про Державний бюджет України);

3) звіт про фінансові результати виконання Державного бюдже¬ту України;

4) звіт про рух грошових коштів;

5) звіт про власний капітал…

Рахункова палата України протягом двох тижнів з дня офі¬ційного подання Кабінетом Міністрів України річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України готує та подає до Верховної Ради України висновки про виконання закону про Державний бюджет України з оцінкою ефективності управління коштами державного бюджету, а також пропозиції щодо усунення порушень, виявлених у звітному бюджетному періоді, та вдоско¬налення бюджетного процесу загалом. Розгляд у Верховній Раді України річного звіту про виконання закону про Державний бюд¬жет України здійснюється за спеціальною процедурою, визначе¬ною Регламентом Верховної Ради України.