Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

11.2. Класифікація державного боргу

Державний борг класифікують за рядом критеріїв. Розрізня¬ють поточний і капітальний борги. Поточний борг - це сума забор¬гованості, що підлягає погашенню в поточному році, й належних до сплати в цей період процентів за всіма випущеними на цей мо¬мент позиками. Капітальний борг - це загальна сума заборгованос¬ті й процентів, що мають бути сплачені за позиками.

Державний борг також поділяють на внутрішній і зовнішній. Разом з тим, дискусійним залишається питання щодо визначення ознаки класифікації боргу на внутрішній і зовнішній.

За формою залучення коштів державний борг поділяється на державні запозичення та гарантії. Державні запозичення - це залу¬чення державою в особі Кабінету Міністрів України через Мініс¬терство фінансів України грошових коштів, іншого майна та май¬нових прав, яке передбачає прийняття зобов'язань щодо грошових коштів на умовах строковості, платності та повернення.

Таким чином, в Україні борг класифікується у фінансовій і статистичній звітності на: державний прямий (внутрішній і зо¬внішній) та державний гарантований (внутрішній і зовнішній).

За валютою залучення державний борг поділяється на борг у національній та іноземній валютах. Внутрішній борг переважно формується у національній валюті. Для залучення коштів еміту¬ються цінні папери, які розміщуються на внутрішньому фондово¬му ринку. Державний борг в іноземній валюті виникає внаслідок здійснення безпосереднього запозичення коштів в урядів зарубіж¬них країн, міжнародних фінансово-кредитних організацій, інозем¬них банків, а також розміщення державних боргових зобов'язань на міжнародних ринках капіталів.

Залежно від строку зачучення коштів розрізняють:

• короткостроковий борг (зі строком погашення до року);

• середньостроковий (від одного до п'яти років);

• довгостроковий (від п'яти років І більше).

У ст. 12 Бюджетного кодексу України передбачена класифі¬кація боргу, яка дає змогу систематизувати інформацію про всі боргові зобов'язання держави, АРК, територіальної громади міста. Згідно з бюджетною класифікацією державний борг класифікуєть¬ся за типами кредитора і боргового зобов'язання.

За типом кредитора внутрішній борг охоплює: заборгова¬ність за позиками, одержаними з бюджетів різних рівнів і дер¬жавних фондів; заборгованість перед банківськими установами; заборгованість перед іншими органами управління; внутрішню заборгованість, не зараховану до інших категорій; коригування, пов'язане зі змінами обсягів депозитів, цінних паперів і різни¬цею у вартісних оцінках вищезазначених статей; зовнішній борг містить: заборгованість за позиками, одержаними від міжна¬родних організацій економічного розвитку; заборгованість за позиками, одержаними від органів управління іноземних дер¬жав; заборгованість за позиками, одержаними від іноземних комерційних банків; заборгованість за позиками, одержаними від постачальників; зовнішню заборгованість, не зараховану до інших категорій; коригування, пов'язане зі змінами обсягів депозитів, цінних паперів та різницею у вартісних оцінках ви¬щезазначених статей.

За типом боргового зобов'язання до внутрішнього боргу належать: заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями; заборгованість за середньостроковими зобов'язаннями; забор¬гованість за короткостроковими зобов'язаннями і векселями; заборгованість за іншими внутрішніми зобов'язаннями; ко¬ригування, пов'язане зі змінами обсягів депозитів, цінних па¬перів і різницею у вартісних оцінках вищезазначених статей; до зовнішнього боргу зараховують: заборгованість за довго¬строковими зобов'язаннями; заборгованість за середньостро¬ковими зобов'язаннями; заборгованість за короткостроковими зобов'язаннями і векселями; заборгованість за іншими зовніш¬німи зобов'язаннями; коригування, пов'язане зі змінами обсягів депозитів, цінних паперів та різницею у вартісних оцінках вище¬зазначених статей.