Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 2 -3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЇ 2-3.

Тема 2. Суб'єкти правової роботи на підприємствах, в установах, організаціях.

1. Поняття та види суб’єктів правової роботи.

2. Підприємство, установа, організація як суб’єкт правової роботи. 

3. Права та обов'язки керівника підприємства, установи, організації як суб'єкта правової роботи.

4. Структурні підрозділи підприємства, установи, організації як суб'єкти правової роботи, їх компетенція і правовий стан. 

5. Роль трудового колективу підприємства, установи, організації як суб'єкта правової роботи.

6. Взаємодія юридичної служби суб’єкта господарювання з іншими структурними підрозділами.

Питання 1. Поняття та види суб’єктів правової роботи.

Правова робота в нових ринкових нестабільних відносинах стає невід'ємною виробничою частиною діяльності юридичних осіб незалежно від форм власності і господарювання.

До системи правової роботи належать суб'єкти господарюван­ня, об'єкти, юридичні (правові) дії, засоби і способи їх здійснення, результати юридичних (правових) дій.

Суб'єктами правової роботи є господарські організації - юри­дичні особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комуна­льні та інші підприємства, створені відповідно до ГК України, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяль­ність та зареєстровані в установленому законом порядку. Суб'єк­тами правової роботи є також громадяни України, іноземці та осо­би без громадянства, які здійснюють господарську діяльність і за­реєстровані відповідно до закону як підприємці, а також філії, пред­ставництва, інші відокремлені підрозділи господарських організа­цій (структурні одиниці), структурні підрозділи підприємств (юри­дична служба, бухгалтерія, відділ кадрів та ін.).

Об'єктами правової роботи є дії суб'єктів правової роботи, правові процеси (розгляд господарських спорів у господарських су­дах, трудових спорів —у місцевих), правові документи (договори, акти, претензії, позовні заяви, положення, інструкції та ін.).

Юридичні (правові) дії - це зовнішні акти поведінки суб'єктів правової діяльності.

Засоби правової діяльності - це явища, предмети дій, які за­безпечують досягнення необхідного результату правової діяльності, нормативно-правові акти централізованого і локального регулю­вання, докази.

Способи правової діяльності - це конкретні шляхи досягнен­ня наміченого результату за допомогою конкретних засобів, обумо­влених юридичною справою.

Результати правових дій - це підсумок відповідних операцій і дій, досягнутий за допомогою певних способів і засобів суб'єктами правової роботи.

Правова робота у сфері суспільного виробництва, так само як у народному господарстві загалом, — це нормотворча та правозастосовна діяльність, спрямована на правове забезпечення господарської діяльності та керівництво нею, пов'язана з питанням відповідальності, взаємозв'язку ланок господарського механізму, посадових осіб та працівників, яка забезпечує зміцнення законності, державної, планової та договірної дисципліни, господарського розрахунку в діяльності підприємств, організацій та установ.

Правова робота охоплює діяльність не тільки юридичної служби — коло її суб'єктів досить велике. 

Суб'єктами правової роботи є Кабінет Міністрів, Міністерство юстиції, інші міністерства та центральні відомства, які видають нормативні акти, визначають основні напрямки правової роботи і конкретизують їх, Генеральна прокуратура, що здійснює контроль за правовою роботою, а також органи, які безпосередньо здійснюють правову роботу — місцеві ради, адвокатура, господарські суди.

 

Питання 2. Підприємство, установа, організація як суб’єкт правової роботи. 

Розглянемо детальніше суб'єкти правової роботи основної первинної ланки у сфері суспільного виробництва — підприємства. 

Ст.62 ГК України визначає, що підприємство — це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому господарським кодексом та іншими законами.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. 

Підприємство діє на основі Статуту, якщо законом не встановлено інше.

Підприємство складається з підрозділів, які діють на засадах внутрішнього господарського розрахунку або колективного підряду, — відділи, виробництва, цехи, відділення, дільниці, бюро, лабораторії, бригади та ін. 

Управління підприємством здійснюється відповідно до статуту підприємства на основі співвідношення засад самоврядування трудового колективу і прав власника щодо господарського використання свого майна.