Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції - 2, 4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Лекція 2.

Тема: СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

План

  1. Поняття організаційного забезпечення фінансового менеджменту, його структура.

  2. Характеристика та вимоги до інформаційного забезпечення фінансового менеджменту. Користувачі фінансової інформації.

  3. Внутрішній фінансовий контроль на підприємстві: зміст і значення.

1. Поняття організаційного забезпечення фінансового менеджменту, його структура.

Організаційне забезпечення фінансового менеджменту – це сукупність взаємопов’язаних внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, що забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень щодо напрямків його діяльності та відповідають за результати виконання цих рішень. Подібним за змістом є визначення структури фінансового управління – це впорядкована сукупність взаємопов’язаних елементів системи, що визначає поділ праці та службових зв’язків між фінансовими підрозділами та працівниками апарату управління з розробки, прийняття і виконання управлінських рішень.

За організацію фінансової роботи на підприємстві відповідає фінансова служба. Фінансова служба підприємства (або фінансовий відділ) – це самостійний структурний підрозділ підприємства, що виконує визначені функції у сфері управління діяльністю підприємства. Структура та чисельність фінансового відділу залежать від організаційно-правової форми підприємства, виду господарської діяльності, обсягу виробництва, загальної кількості працівників. Основними напрямками фінансової роботи на підприємстві є такі: фінансове планування, оперативна і контрольно-аналітична робота. На малих підприємствах функції фінансиста можуть об’єднуватися з функціями бухгалтера. В акціонерних товариствах функціонування фінансової служби в системі фінансового управління є обов’язковою умовою. Основними завданнями фінансової служби підприємства є наступні: виконання зобов’язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками підприємства; організація розрахунків; контроль за використанням власних і позичкових коштів; організація фінансового менеджменту.

Складовою частиною загального апарату управління діяльністю підприємства є апарат управління фінансами підприємства. На великих підприємствах може бути створена фінансова дирекція на чолі з фінансовим директором або головним фінансовим менеджером. Підрозділами фінансової дирекції підприємства можуть бути наступні: фінансовий відділ, планово-економічний відділ, бухгалтерія, сектор економічного аналізу, відділ валютних операцій.

До основних функцій фінансової дирекції підприємства належать такі:

  • забезпечення фінансування господарської діяльності підприємства;

  • розробка інвестиційної, кредитної, валютної видів політики підприємства;

  • здійснення фінансового планування і прогнозування;

  • проведення розрахунків з бюджетом, банками, постачальниками;

  • забезпечення страхування фінансових ризиків;

  • здійснення аналізу показників діяльності підприємства тощо.

Основними функціями фінансового менеджера є наступні:

  • розробка фінансового плану;

  • здійснення оперативної фінансової роботи;

  • проведення фінансового аналізу та контролю;

  • управління фінансовими ризиками;

  • вдосконалення фінансової роботи на підприємстві.

На підприємстві можуть створюватися центри відповідальності – центри доходів, прибутку, затрат та інвестицій. Наприклад, центр прибутку – це структурний підрозділ підприємства, працівники якого здійснюють контроль за окремими аспектами формування і використання прибутку, а його керівник приймає управлінські рішення та несе відповідальність за виконання планових (нормативних) показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]