Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

12.3. Розгляд і затвердження бюджетів

України щороку подає до Верховної Ради проект закону про Дер¬жавний бюджет України на наступний рік не пізніше 15 вересня поточного року. Разом з проектом закону подається доповідь про хід виконання Державного бюджету України поточного року.

Поданий Кабінетом Міністрів України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік надається народним депутатам для ознайомлення не пізніше, ніж за чотири дні до його представлення у Верховній Раді України. Проект закону про Дер¬жавний бюджет України на наступний рік Верховній Раді України представляє на її пленарному засіданні міністр фінансів не пізні¬ше, ніж

Проект закону про Державний бюджет України на наступний рік розглядається за процедурою трьох читань.

Розгляд у першому читанні проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік починається з доповіді голови комітету, який відає питаннями бюджету, щодо висновків і пропо¬зицій до законопроекту та результатів його розгляду. Розгляд про¬екту закону про Державний бюджет України на наступний рік у першому читанні проводиться за процедурою повного обговорен¬ня з урахуванням особливостей, передбачених у цій статті. Після завершення розгляду законопроекту в першому читанні ставляться на голосування загалом висновки та пропозиції до проекту зако¬ну про Державний бюджет України на наступний рік, підготовлені бюджетним комітетом.

Розгляд у другому читанні проекту закону про Державний бюд¬жет України на наступний рік починається з доповіді міністра фінан¬сів щодо доопрацьованого з урахуванням Бюджетних висновків Вер¬ховної Ради проекту закону.

За результатами постатейного голосування проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік Верховна Рада може ухвалити рішення про прийняття його в другому читанні або спрямування до Кабінету Міністрів України для підготовки на по¬вторне друге читання. Під час розгляду в другому читанні проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік Верховна Рада затверджує загальний обсяг дефіциту (профіциту), доходів і видатків Державного бюджету України, розмір мінімальної заро¬бітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму на на¬ступний бюджетний період, обсяг міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів

Третє читання проекту закону про Державний бюджет Украї¬ни на наступний рік починається з доповіді голови комітету, який відає питаннями бюджету, та співдоповіді міністра фінансів щодо:

У разі, якщо рішення про прийняття проекту закону про Дер¬жавний бюджет України на наступний рік із запропонованими пропозиціями комітету, який відає питаннями бюджету, загалом не прийнято, проводиться голосування щодо кожної пропозиції, за¬пропонованої комітетом, який відає питаннями бюджету.

У разі неприйняття проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік загалом цей проект закону за рішенням Вер¬ховної Ради спрямовується на повторне третє читання з визначенням строків його наступного розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради.

Місцеві бюджети затверджуються на сесіях відповідних рад:

• бюджет Автономної Республіки Крим, обласні та районні бюджети, міські (міст Києва і Севастополя, міст республікан¬ського Автономної Республіки Крим та міст обласного зна¬чення) - за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної обласної, районної чи міської ради не пізні¬ше, ніж у двотижневий строк після офіційного опублікування закону про Державний бюджет України;

• міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах (якщо такі створено), селищні та сільські бюджети - за рішен¬нями міської, районної в місті, селищної або сільської ради не пізніше, ніж у двотижневий строк після затвердження район¬ного чи міського бюджету.