Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

5.4. Система міжбюджетних трансфертів

В сучасних умовах важливе місце в процесі бюджетного регулювання посідають трансферти; Згідно з Бюджетним кодексом України вони стають основним методом бюджетного регулювання. Такі зміни відповідають досвіду зарубіжних країн, який свідчить, що в останні роки спостерігається стала тенденція зростання ролі бюджетних трансфертів, підтвердженням чого є збільшення їхньої питомої ваги у сукупних доходах місцевих бюджетів.

Поняття "міжбюджетні трансферти" у вітчизняному законодавстві застосовують із 1996 р. одночасно із введенням нової бюджетної класифікації. Характерною особливістю сучасного трактування міжбюджетних трансфертів є те, що до них належать не лише ко¬шти, які одержують бюджети нижчих рівнів від державного бюдже¬ту і бюджетів вищих рівнів, а також перерахування коштів, котрі здійснюються у зворотному напрямку, тобто надлишки доходів, що передаються від бюджетів нижчих рівнів до бюджетів вищих рівнів. Міжбюджетні трансферти поділяються па:

-дотацію вирівнювання; -субвенцію; -кошти, що передаються до державного та місцевих бюдже¬тів з інших місцевих бюджетів; -додаткові дотації.

Найбільш розповсюдженим видом міжбюджетних трансфер¬тів є дотація вирівнювання - особливий вид асигнувань з бюджету. Дотація є видом міжбюджетного трансферту на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, який її отримує. Це сума коштів, що передається з державного бюджету місцевим або з місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня нижчим за рівнем міс¬цевим бюджетам на безплатній та безповоротній основі для збалансування доходів і видатків бюджету.

Іншим видом міжбюджетних трансфертів, є субвенції, що можуть надаватися як з державного, так і з місцевих бюджетів. Це вид державної фінансової допомоги місцевим органам влади ^ШЕ^ окремим галузям економіки, що надається з метою забезпечення ними реалізації конкретних заходів чи програм. Субвенція є видом міжбюджетних трансфертів, що використовується на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції. На противагу дотації, субвенція передба¬чає цільове використання одержаних коштів у встановлений строк і в разі порушення умов її цільового використання у відповідний строк підлягає поверненню. Субвенції надаються для соціального забезпечення населення тих територій, що відстають в соціально-економічному розвитку; для вирішення проблем зайнятості; будівництва об'єктів соціаль¬но-культурної інфраструктури, побутової сфери: виконання інвес¬тиційних проектів.

До складу субвенцій з державного бюджету належать такі: на здійснення програм соціального захисту; на виконання інвестицій¬них проектів та інші. Соціальні субвенції з державного місцевим бюджетам мають вагоме значення і передбачають: пільги ветеранам війни і праці; допомогу сім'ям з дітьми; додаткові виплати населенню на по¬криття витрат з оплати житлово-комунальних послуг; компенса¬ційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян тощо. З місцевих бюджетів надаються такі субвенції: на утримання об'єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного користування; на проведення видатків місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбю¬джетних трансфертів; на проведення видатків бюджетів місцевого самоврядування, що не враховуються при визначенні обсягу між¬бюджетних трансфертів; на виконання інвестиційних проектів та ін.