Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

7.2. Класифікація видатків бюджетів

За рівнями бюджетної системи можна виокремити видатки Державного бюджету України та видатки місцевих бюджетів. Ура¬ховуючи різні види повноважень органів державної влади, управ¬ління та місцевого самоврядування, видатки бюджетів поділяють на три групи:

1) видатки на забезпечення конституційного ладу, державної цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші видатки, які не можуть бути передані на виконання Ав¬тономній Республіці Крим та місцевому самоврядуванню. Ця група видатків фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України;

2) видатки, які визначаються функціями держави і можуть бути передані на виконання Автономній Республіці Крим та місце¬вому самоврядуванню з метою забезпечення найбільш ефек¬тивного їхнього виконання на основі принципу субсидіарності;

3) видатки на реалізацію прав та обов'язків Автономної Респу¬бліки Крим та місцевого самоврядування, які мають місцевий характер і визначені законами України.

Видатки групи 2 та 3 здійснюються за рахунок коштів місце¬вих бюджетів, у т. ч. трансфертів з Державного бюджету України.

Згідно з Бюджетним кодексом України видатки бюджету кла¬сифікуються:

1) за функціями держави, з виконанням яких пов'язані видатки,-функціональна класифікація видатків. За функціональним призна¬ченням видатки бюджетів поділяють на десять таких груп: на за¬гальнодержавні функції; оборону; громадський порядок; безпеку та судову владу; економічну діяльність; охорону навколишнього при¬родного середовища; житлово-комунальне господарство; охорону здоров'я; духовний і фізичний розвиток; освіту; соціальний захист та соціальне забезпечення. Структурне співвідношення видатків між цими групами визначається спрямованістю бюджетної політи¬ки. У зв'язку з необхідністю соціального захисту громадян з низь¬ким рівнем доходів у сучасних умовах найбільша частка видатків спрямовується на соціальний захист і соціальне забезпечення;

2) за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів - відомча класифікація видатків. Розробка та виконання бюджетних програм передбачають у процесі наукової класифікації застосову¬вати таку ознаку, як відомче призначення. Класифікація видатків за відомчим призначенням здійснюється відповідно до відомчої класифікації, де кількість груп залежить від кількості головних розпорядників бюджетних коштів;

3) за бюджетними програмами - програмна класифікація ви¬датків. Такі програми можуть бути довго-, середньостроковими і річними. Перелік програм та обсяг річних видатків на їхнє ви¬конання визначаються щорічно законом про Державний бюджет України, рішеннями місцевих рад про відповідні бюджети.

Застосовується також класифікація видатків за економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються бюджетні видатки, - економічна класифікація видатків.

За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні та капітальні. Поточними вважаються видатки, спря¬мовані на забезпечення простого відтворення, які стосуються фі¬нансування поточної діяльності перехідної мережі підприємств, організацій та установ. Капітальні видатки - це видатки розвитку, пов'язані з розширеним відтворенням, які стосуються фінансу¬вання інвестиційної та інноваційної діяльності. Використовуючи такий поділ видатків, у Бюджетному кодексі України передбачена можливість формування поточного бюджету і бюджету розвитку.

Економічна класифікація видатків дає можливість забезпе¬чувати ефективний фінансовий контроль за цільовим викорис¬танням коштів бюджетів і визначати пріоритетні та першочергові статті витрат. Так, у щорічних законах про Державний бюджет України встановлюється перелік захищених видатків бюджету, тобто тих, обсяг яких не може змінюватися при зменшенні за¬тверджених бюджетних призначень. До захищених видатків за¬гального фонду Державного бюджету України за економічною структурою традиційно належать: оплата праці працівників бю¬джетних установ; нарахування на заробітну плату; придбання медикаментів і перев'язувальних матеріалів; забезпечення про¬дуктами харчування; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; виплата процентів за державним боргом; трансферти населенню; трансферти місцевим бюджетам.