Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

4.1. Основи бюджетного устрою. Бюджетна система України та характеристика її ланок

Бюджетний устрій - це організація і принципи побудо¬ви бюджетної системи, її структури, розподіл доходів і видатків між окремими ланками, правові основи функціонування бюдже¬тів, встановлення характеру взаємовідносин між бюджетами, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Бю¬джетний устрій України визначається державним устроєм та адмі¬ністративно-територіальним поділом України.

Бюджетна система - це сукупність самостійних, відокрем¬лених, взаємопов'язаних між собою ланок, в яких функціонують бюджетні відносини. Основні засади бюджетної системи України, її структура, принципи побудови та правові аспекти функціонуван¬ня визначені у Бюджетному кодексі України.

У Бюджетному кодексі України бюджетна система трактуєть¬ся як сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побу¬дована з урахуванням економічних відносин, державного й адміні¬стративно-територіального устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна система як сукупність окремих ланок, юридично пов'язаних між собою, базується на загальноприйнятих принци¬ пах. В унітарних країнах бюджетна система має 2 ланки: централь¬ний і місцевий бюджети. В федеративних країнах США, Німеччи¬на, Росія) до цих ланок додаються бюджети членів федерації.

Місцевими бюджетами є бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самовря¬дування. Бюджетами місцевого самоврядування відповідно є бю¬джети територіальних громад сіл, їхніх об'єднань, селищ, міст (у т. ч. районів у містах). Бюджетна система складається з: Державний бюджет України та місцеві бюджети України. Місцеві бюджети України поділяються на: бюджет Автономної Республіки Крим, обласні бюджети, районі бюджети та бюджети місцевого самоврядування. Бюджети місцевого самоврядування в свою чергу поділяються на бюджети територіальних громад сіл, бюджети об’єднань територіальних громад сіл, бюджети територіальних громад селищ, бюджети територіальних громад міст (у т.ч. районів у містах)

Сукупність усіх бюджетів, які належать до складу бюджетної системи України, є Зведеним бюджетом України. Зведений бюджет використовується для реалізації засад державного регулювання еко¬номічного і соціального розвитку України, оскільки дає повне уяв¬лення про обсяг доходів і видатків усієї бюджетної системи.

Зведений бюджет держави містить показники Державно¬го бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Відповідно зведений бюджет Автономної Республіки Крим охоплює показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведе¬них бюджетів її районів і бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області вміщає показники обласного бю¬джету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного зна¬чення цієї області.

Відповідно зведений бюджет району містить показники ра¬йонних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних і сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом охоплює показ¬ники міського бюджету та бюджетів районів, що належать до його складу. У разі, коли місту або району в місті адміністративно під¬порядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті вміщує показники бюджетів цих міст, селищ і сіл.

Показники бюджетів об'єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних зве¬дених бюджетів.