Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (вишкіл студія).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

6. 1. Економічна сутність доходів бюджету

Доходи бюджету держави, їхній зміст доцільно розглядати з ви¬користанням тих самих підходів, що й зміст бюджету. Як об'єктивна економічна категорія бюджет держави відображає грошові відносини, пов'язані з розподілом і перерозподілом ВВП з метою формування та використання основного централізованого фонду грошових коштів держави. Отже, бюджетні відносини охоплюють, з одного боку, про¬цес формування основного централізованого фонду грошових коштів держави, а з іншого - процес використання коштів цього фонду

Таким чином, доходи бюджету доцільно розуміти як об'єктивне економічне явище, пов'язане з сукупністю економіч¬них відносин щодо розподілу та перерозподілу ВВП з метою фор¬мування основного централізованого фонду грошових коштів дер¬вави. За сутністю доходи бюджету, з одного боку, є результатом розподільних процесів, а з іншого - об'єктом подальшого розподі¬лу на окремі цільові фонди відповідно до функцій держави.

Форми і методи мобілізації грошових коштів до бюджету за¬лежать від умов і методів господарювання, завдань, які вирішує суспільство на конкретному етапі розвитку, стану економіки та інших чинників. У процесі мобілізації держава може використо¬вувати як загальні методи, властиві всім суб'єктам фінансових від¬носин, так і специфічні.

Загальними методами вважаються мобілізація доходів від продуктивної діяльності, від майна та державних угідь, запозичен¬ня. До спеціальних належать податковий та емісійний методи.

Отже, доходи бюджету - це частка централізованих ресурсів держави, які потрібні для виконання нею відповідних функцій. Вони виражають економічні відносини, що виникають у процесі формування основного централізованого фонду грошових коштів і надходять у розпорядження органів державної влади та управління. Доходи бюджету відображають економічні відносини держави з підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які виникають у процесі стягнення бюджетних платежів. Вони є фі¬нансовою базою діяльності держави. їхній склад, форми мобілізації залежать від системи і методів господарювання, а також від еконо¬мічних завдань, які вирішує суспільство в той чи інший період .Доходи бюджету утворюються за рахунок надходжень на безповорот¬ній основі, справляння яких передбачене законодавством України.

Доходи бюджету доцільно розглядати як істотний чинник, що здійснює вплив на сукупне споживання та заощадження через рі¬вень дохідності різних видів економічної діяльності. Високий рі¬вень вилучення коштів у підприємств і населення призводить до зменшення підприємницької активності сукупного попиту, що відповідно впливає на обсяги виробленої продукції і призводить до зменшення як обсягу новоствореної вартості, так надходжень до бюджетів. У дохідній частині бюджету зосереджується та частина вартості валового внутрішнього продукту, яка в процесі розподілу і перерозподілу доходів і може бути спрямована на розвиток економіки держави, соціальний захист населення, соці¬ально-культурні заходи, потреби оборони, управління. Основним джерелом формування фінансових ресурсів, акумульованих у дер¬жавному бюджеті, є податки, сутність яких полягає у примусовому відчуженні державою частини новоутвореної вартості. Основним джерелом доходів є ВВП, який створюється працею фізичних осіб та діяльністю суб'єктів господарювання у виробничій сфері Складовою доходів чистий дохід державного сектору господарства, який вважається власністю держави.