Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос(2).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
150.93 Кб
Скачать
  1. Поняття тактичної операції та її роль в розкритті злочинів.

Тактична операція - це сукупність слідчих, оперативних та інших дій, котрі плануються слідчим для вирішення слідчої ситуації у ході розслідування злочину. Тому слідчі дії, оперативні та організаційні заходи є складовими елементами тактичної операції.

Процес розслідування - це пізнавальна діяльність слідчого щодо події злочину. Будь-яка ситуація, що виникає на конкретний момент розслідування, ставить перед слідчим пізнавальне завдання, для вирішення якого слідчому необхідно прийняти тактичне рішення, яке практично реалізується в тактичній операції.

Тактична операція є засобом розслідування, вона завершує процес ситу­аційного розслідування, який включає ситуацію, тактичне рішення та тактичну операцію.

Проведена тактична операція генерує нову ситуацію, для вирішення якої слідчому також необхідно приймати тактичне рішення, яке реалізується у під час тактичної операції і так доти, доки не буде закінчено останню кінцеву ситуацію (завершено розслідування). Тактичні операції проводяться з метою: виявлення злочину; встановлення будь-якої обставини злочину, викриття винного, виявлення викраденого, знарядь злочину, що були використані злочинцем під час вчинення злочину.

Отже, тактичну операцію можна визначити як систему погоджених і взаємозалежних за цільовим призначенням слідчих, оперативно-розшукових і інших дій, що розробляються з урахуванням сформованої слідчої ситуації, проводяться у порівняно стислий строк, характеризуються планомірністю їх реалізації під керівництвом слідчого, з метою виконання певних тактичних завдань виявлення, розкриття та розслідування злочинів.

Тактична операція передбачає вирішення тактичного (проміжного) завдання шляхом поєднання однойменних і різнойменних слідчих дій, оперативно-розшукових, організаційних та інших заходів. Деякі тактичні операції проводяться шляхом виробництва лише слідчих дій. В одних випадках вони проводяться силами працівників органу дізнання, комісіями фахівців, окремими фахівцями, що діють в рамках єдиного погодженого плану, за ініціативою і під контролем керівника операції. У інших випадках дії фахівців, працівників органу дізнання входять як елементи у зміст слідчих дій. За необхідністю до участі в тактичній операції притягуються потерпілий, інші учасники кримінального процесу.

  1. Слідчі ситуації: поняття та криміналістичне значення.

Слідча ситуація - це пізнана слідчим сукупність умов, в яких на даний момент здійснюється розслідування; слідча ситуація - це інформаційна модель, яка склалася у суб'єкта доказування на основі пізнання реальних умов, за яких здійснюється розслідування.

При побудові слідчої ситуації слідчий враховує фактори:

1) інформаційного характеру стосовно події злочину;

2) процесуального і тактичного характеру;

3) психологічного характеру;

4) організаційного характеру.

Для вирішення слідчої ситуації слідчий приймає тактичне рішення; вибирає засоби й методи виявлення, фіксації, дослідження та використання джерел доказової інформації у розслідуванні. Спочатку - це уявна діяльність з оцінки ситуації, яка склалася, а в подальшому - це формування уявної інформаційної моделі, побудова слідчих версій, планування, вирішення слідчої ситуації і, врешті-решт, практична діяльність, тобто реалізація тактичного рішення.

В одних випадках слідчі ситуації, обумовлюють розшук вже встановленого злочинця, в інших – збирання додаткових фактичних даних, необхідних для затримання вже розшуканого злочинця або для пред’явлення обвинувачення. На завершальному етапі розслідування вони мають своїм головним призначенням доведення вини обвинуваченого у всіх викритих злочинах чи епізодах злочинної діяльності за допомогою якісно і повно зібраних даних доказового характеру.