Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос(2).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
150.93 Кб
Скачать
  1. Криміналістичне слідознавство: поняття та зміст.

У криміналістиці сліди, що залишаються після вчинення злочину, вивчаються з метою швидшого його розкриття, виявлення злочинців, встановлення істини по справі. Дослідження слідів має також важливе криміналістичне значення, оскільки допомагає встановити знаряддя злочину, отримати відомості про злочинця, визначити механізм злочинної події. Вивчення матеріально-фіксованих слідів (слідів-відображень) здійснює трасологія — криміналістичне вчення про сліди.Трасологія — це галузь криміналістичної техніки, яка вивчає матеріально-фіксовані сліди, закономірності їх утворення і розробляє прийоми, методи та науково-технічні засоби їх виявлення, фіксації, вилучення і дослідження.Трасологія базується на таких наукових положеннях:1) об'єкти матеріального світу індивідуальні.

Кожний об'єкт індивідуальний і тотожний тільки самому собі. Індивідуалізація об'єкта здійснюється за збігом загальних і окремих ознак;2) за певних умов зовнішня будова одного об'єкта може відбитися на іншому.Точність відображення залежить від фізичних властивостей слідоутворюючого і слідосприйма-ючого об'єктів, механізму слідоутворення. За матеріально-фіксованими слідами можлива ідентифікація (встановлення тотожності) об'єкта, який їх залишив;3) відносна стійкість об'єктів. Об'єктами механічної контактної взаємодії можуть бути тільки тверді тіла, які мають достатньо стійкі зовнішні ознаки;4) відбиття у сліді зовнішньої будови предмета є перетвореним (має вид негативу). У сліді ознаки зовнішньої будови предмета переважно мають дзеркальне відображення.Криміналістичне значення слідів визначається існуванням причинного зв'язку з подією злочину.

У трасології за слідами можна встановити:1) індивідуальну тотожність об'єкта, яким утворений слід (ідентифікувати об'єкт);2) групову належність об'єктів (тип, клас, рід, вид, різновид);3) механізм і умови виникнення слідів, слідоутворення (вид сліду, напрямок і кут взаємодії об'єктів тощо);4) окремі обставини злочинної події (спосіб проникнення у житло, кількість учасників події, їх анатомо-фізіоло-гічні особливості, напрямок пересування злочинців, використання транспортних засобів, орієнтовно час вчинення злочину та ін.).Трасологічні дослідження дозволяють вирішувати ідентифікаційні та діагностичні завдання.

  1. Мета і способи застосування криміналістичної техніки.

Криміналістична техніка - це розділ науки криміналістики, що являє систему теоретичних положень і розроблених на їх основі технічних засобів, методів виявлення, фіксації, вилучення, збереження і переробки інформації про подію, що розслідується, а також технічних засобів і методів запобігання злочинам.

Використання криміналістичної техніки в межах процесуальної діяльності сприяє всебічному та більш повному встановленню фактичних даних у справі, їх належне процесуальне закріплення, об’єктивне дослідження. Це значно полегшує діяльність щодо виявлення, фіксації, дослідження та оцінки речових доказів з позиції їхньої достовірності, покращує їхню індивідуалізацію, попереджуючи при цьому підміну одних предметів іншими.

Завдання криміналістичної техніки:

- розроблення технічних засобів і методів, що забезпечують введення в процес доказування нових джерел криміналістичної інформації;

- виявлення, фіксація, вилучення, збереження і попереднє дослідження матеріальних слідів злочину;

- встановлення механізму утворення слідів і причин їх взаємодії;

- обробка і використання криміналістичної інформації для розслідування злочинів і їх запобіганню;

- розробка прийомів і технічних засобів оцінки і подання криміналістичної інформації в правоохоронній діяльності.

Основними формами застосування криміналістичної техніки є:

  • використання науково-технічних засобів оперативними працівниками при проведенні оперативно-розшукових заходів;

  • застосування науково-технічних засобів слідчими при проведенні слідчих дій;

  • використання науково-технічних засобів спеціалістами та експертами під час відповідних досліджень;

  • застосування науково-технічних засобів учасниками судового розгляду.

Виділення таких форм використання криміналістичної техніки пов'язано із суб'єктом, що її застосовує.