Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос(2).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
150.93 Кб
Скачать
  1. Огляд місця події: поняття, завдання, процесуальні і тактичні особливості організації та проведення.

Огляд місця події - один із видів слідчого огляду. Ця слідча дія проводиться з метою виявлення слідів злочину, з'ясування механізму вчинення злочину, обстановки його здійснення, інших обставин, які мають значення в справі, що розслідується.

Місце події - це широке поняття, яким можуть охоплюватися: місце приготування до злочину, місце безпосереднього вчинення злочину, місце виявлення слідів і знарядь злочину та місце їх приховання.

Метою огляду є:

- виявлення слідів злочину і речових доказів;

- з'ясування обставин події;

- висунення версій про подію злочину і його учасників;

- отримання даних про осіб, які могли бути свідком вчинення злочину, з метою організації оперативно-розшукових заходів і подальших слідчих дій.

Огляд місця події може бути:

Первинний огляд здійснюється безпосередньо після отримання інформації про вчинений злочин і у обстановці місця події наявні незмінені сліди злочину та злочинця. Результати такого огляду є найбільш ефективними.

Повторний огляд здійснюється у випадках, якщо виникає сумнів у повноті та достовірності первинного огляду внаслідок різноманітних причин (несприятливі природні умови, недостатня кваліфікація або ретельність слідчого тощо). При проведенні повторного огляду досліджується вся територія місця події. У ряді випадків проведення повторного огляду дозволяє заповнити прогалини у результатах первинного огляду. Але необхідно мати на увазі, що на момент проведення повторного огляду, обстановка місця події може зазнати суттєвих змін, внаслідок чого окремі докази можуть бути втраченими.

Додатковий огляд здійснюється у випадках, коли у ході розслідування виникає необхідність оглянути певний об'єкт або ділянку місця події, які або взагалі не були оглянуті під час первинного огляду, або були оглянуті недостатньо ретельно і поверхово. В таких випадках огляду підлягає не все місце події, а тільки окремі його об'єкти або ділянки.

  1. Вирок суду: поняття, значення, види. Законність і обґрунтованість вироку.

Вирок суду - це рішення суду, постановлене в судовому засіданні, про винуватість або невинуватість підсудного і про застосування до винуватого покарання. Він є найважливішим процесуальним актом, , який суд постановляє від імені України. Це - одна з найважливіших гарантій прав і законних інтересів особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину.Вирок є підсумком всього провадження у справі. Суд обґрунтовує вирок лише на доказах, які були розглянуті в судовому засіданні.Вирок суду може бути обвинувальний або виправдувальний та обов’язково мотивований судом.

Обвинувальний вирок не може грунтуватися на припущеннях і постановляється лише при умові, коли в ході судового розгляду винність підсудного у вчиненні злочину доведена: -подія злочину мала місце; - є склад злочину, передбачений ККУ; -це діяння вчинено підсудним; -підсудний винуватий у вчиненні злочину. За обвинувальним вироком суд призначає підсудному покарання чи звільняє від нього на підставах, передбачених ККУ. Виправдувальний вирок постановляється, коли: - не встановлено події злочину; - в діянні підсудного немає складу злочину; - не доведено участі підсудного у вчиненні злочину.

Якщо при постановленні виправдувального вироку за недоведеністю участі підсудного у вчиненні злочину особа, яка вчинила цей злочин, залишається не виявленою, суд виносить ухвалу про направлення справи прокурору для вжиття заходів до встановлення винної особи.