Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос(2).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
150.93 Кб
Скачать
  1. Методика розслідування окремих видів злочинів: поняття, структура, види.

Методика розслідування окремих видів злочинів являє собою систему оптимальних прийомів й засобів діяльності слідчого в специфічних умовах розслідування різних видів злочинів, розроблену для найкращого вирішення завдань слідства на певній теоретичній й методичній основі із урахуванням кримінально-процесуальних вимог кримінально-правової й криміналістичної характеристик злочинів.

Зміст методики розслідування окремих видів злочинів складається із двох груп питань. Одна група складається із загальних вихідних теоретичних й методичних положень, котрі стосуються криміналістичної характеристики злочинів, принципів підходу до розробки засобів розслідування, структури розслідування й змісту його частин. Інша група являє собою методичні запитання розслідування конкретних видів злочинів, що реалізують загальнотеоретичні, методичні положення й рекомендації криміналістичної техніки й слідчої тактики в специфічних умовах розслідування різноманітних злочинів.

Кожний злочин за своїми обставинами й деталями є індивідуальним й неповторним. Тому не може бути і цілком однакового процесу їхнього розслідування. Однак кожний злочин, поряд із індивідуальними особливостями, містить в собі й деякі загальні риси, що повторюються. Останні найчастіше виявляються в способі, механізмі й обстановці скоєння злочинів, особі суб " єкта злочину й т.д.

Крім криміналістичної характеристики, в методику розслідування входять наступні елементи:

особливості порушення кримінальної справи і типові слідчі ситуації, що виникають на різних етапах розслідування;

версії та планування;

тактичні та методичні особливості окремих слідчих дій;

особливості використання спеціальних пізнань при розслідуванні;

особливості попередження цього злочину.

  1. Відтворення обстановки і обставин події: поняття, завдання, особливості організації проведення.

Відтворення обстановки та обставин події складаєтьсяз двох дій:

1) слідчого експерименту; 2) перевірки показань на місці.

При експерименті відтворюються обставини, як вони були описанні у показаннях свідків. Шляхом досліду перевіряється, чи міг в дійсності бути такий факт. При проведені цієї дії запрошуються поняті, при необхідності фахівці. Виконання цих дій допускається при умові, що вони не принижують гідність особи і не є небезпечними для її життя.

Якщо наслідки експерименту негативні, то це свідчить, що такої події не було. А якщо позитивні, то всі обставини мають бути ще ретельно перевірені.

Про відтворення обстановки і обставин події складається протокол, який підписують всі особи, що брали участь у цих діях.

  1. Принцип з’ясування істини у кримінальному процесі України: поняття, значення, зміст.

Установлення об'єктивної істини – ст.ст. 2, 23, 64, 433КПК.

Істина – це повна і точна відповідність об'єктивної дійсності висновкам судді, слідчого, прокурора в конкретній справі.

Принцип встановлення об'єктивної істини – це вимога закону, яка зобов'язує суддю, слідчого, прокурора дослідити обставини справи, встановити всі факти для правильного вирішення справи.

Ніяких винятків з цього принципу закон не передбачає.

Деякі рішення приймаються на основі імовірних знань (порушення справи, застосування запобіжних заходів). Істина не встановлюється у випадку помилування, при повернені справи на дослідування.