Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

10. Особливості управління в умовах сез і тпр.

Немаловажним фактором успішного розвитку СЕЗ і ТПР є встановлення законодавцем оптимальної системи управління в СЕЗ і ТПР.

Аналіз законодавства України показує, що управління в СЕЗ і ТПР має незначні відмінності.

Функції управління в СЕЗ покладають на наступні органи:

1. Рада з питань спеціальних економічних зон;

2. Органи місцевого самоврядування;

3. Орган господарського розвитку зон.

Функції управління на територіях пріоритетного роз­витку здійснюють:

І.Рада з питань територій пріоритетного розвитку.

2. Місцеві органи самоврядування.

Структура, функції й повноваження органів управління спеціальною (вільною) економічною зоною визначається залежно

від її типу, розмірів, кількості працівників на території спеціаль­ної (вільної) економічної зони.

Особливості управління в СЕЗ і ТПР визначаються Зако­ном України «Про загальні принципи створення спеціальних (вільних) економічних зон», що був прийнятий в 1992 році, зако­нами України про конкретний СЕЗ або ТПР, а також підзаконни-ми нормативно-правовими актами, які регулюють порядок ство­рення й діяльності органів управління СЕЗ і ТПР.

Система управління в умовах спеціального режиму господа­рювання має відмінні риси. Наприклад, деякі законодавчі акти про діяльності конкретної СЕЗ не передбачають Раду з питань СЕЗ і спеціального режиму інвестиційної діяльності, як орган уп­равління СЕЗ і ТПР. Указ Президента України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного роз­витку у Волинській області» взагалі не визначає органи уп­равління територіями пріоритетного розвитку, а тільки встанов­лює, з ким суб'єкти підприємництва беруть контракт на ре­алізацію інвестиційного проекту.

Таким чином, аналіз законодавства дозволяє стверджувати, що Рада з питань СЕЗ і спеціального режиму інвестиційної діяль­ності — це орган управління СЕЗ і ТПР, що властивий одним СЕЗ і ТПР і може не передбачатися законодавством про інших СЕЗ і ТПР.

Місцеві органи самоврядування в обов'язковому порядку здійснюють функції управління на території СЕЗ або ТПР, уста­новлені законодавцем.

Орган господарського розвитку СЕЗ — це орган управління, що створюється на території СЕЗ в обов'язковому порядку, але не передбачений законодавством про ТПР.

В 1999 році був створений ще один орган управління СЕЗ і ТПР — це Агентство з питань спеціальних (вільних) економічних зон.

Агентство створювалося як центральний орган виконавчої влади, що повинен забезпечувати реалізацію державної політики по створенню й функціонуванню спеціальних (вільних) еко­номічних зон. На сьогоднішній день дане Агентство виявилося неробочим органом. Також Закон України «Про загальні принципи створення й функціонування спеціальних (вільних) еко­номічних зон» не передбачає такий орган управління зонами, як Агентство з питань СЕЗ. Тому даний орган повинен бути ліквідо­ваний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]