Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

1. Поняття й види спеціального режиму господарювання.

У світовій практиці існують території зі спеціальним господарсько-правовим режимом, тобто законодавче регулювання на таких територіях відрізняється від загального законодавства, що діє на території всієї країни. Так, наприклад, у Китаї є десять видів територій зі спеціальним правовим режимом господарської діяльності. Такого роду територій налічується більше чотирьохсот. Території зі спеціальним режимом господарювання мають місце й на Україні, виділяються українським законодавством. Однак, на сьогоднішній день, цьому питанню не було приділено належної уваги в науковій літературі. Якщо й розглядався спеціальний режим господарювання, то він зводився до вільних економічних зон (СЕЗ). Однак спеціальний режим господарювання припускає не тільки створення СЕЗ. Тому є необхідність розгля­нути особливості встановлення спеціального режиму господарсь­кої діяльності на різних територіях й у різних галузях економіки України.

У першу чергу необхідно визначити, що розуміється під спеціальним режимом господарювання. Для цього зупинимося на деяких особливостях спеціального режиму господарювання, що дасть можливість усвідомити суть даного режиму.

По-перше, встановлення спеціального режиму господарю­вання необхідно для досягнення державою певних цілей.

Цілі встановлення спеціального режиму господарювання можуть бути наступні:

1. Вирішення проблем, які стоять перед державою, окреми­ми територіальними утвореннями, окремими галузями економіки (соціально-економічних, організаційно-право­вих, екологічнифх й інших).

2. Збільшення позабюджетних фінансових надходжень в економіку слаборозвинених регіонів, галузей.

3. Охорона територій або об'єктів, що мають державне або місцеве значення.

4. Досягнення балансу приватних і публічних інтересів на певних територіях або в певних галузях економіки.

По-друге, господарська діяльність в умовах спеціального режиму господарювання регулюється загальним законодавством з урахуванням особливостей, встановлених спеціальним законо­давством. Таким чином, в умовах спеціального режиму господарювання пріоритет мають спеціальні нормативно-правові акти, що відображають специфіку певного виду спеціального режиму господарювання.

По-третє, для досягнення поставлених цілей держава ви­користовує різні правові засоби, а саме: встановлення обмежень, надання різного роду заохочень, застосування в сукупності обмежень і заохочень. Використання різних правових засобів дає можливість сполучати інтереси держави й суб'єктів господарювання.

По-четверте, встановлення спеціального режиму господа­рювання дає можливість досягти ефективності реалізації норм права на тих територіях або галузях економіки, де загальновстановлені норми права не сприяють досягненню поставлених цілей.

По-п'яте, особливість спеціального режиму господарювання укладається в забезпеченні правом балансу публічних і приватних інтересів на певній території або в окремій галузі економіки. Таким чином, можна зробити висновок, що встановлення спеціального режиму господарювання є необхідною умовою для досягнення державою певних цілей, що стає можливим у результаті законодавчого закріплення специфіки здійснення господарської діяльності, спрямованої на забезпечення балансу публічних і приватних інтересів на певній території або в певній галузі економіки.

Всі перераховані вище особливості спеціального режиму господарювання дозволяють вивести наступне визначення даного режиму господарювання.

Спеціальний режим господарювання — це інститут госпо­дарського законодавства, що визначає особливий порядок здійснення господарської діяльності на певній території, у певній галузі економіки, що відрізняється від загального режи­му господарської діяльності, передбаченого законодавством, і вводиться для досягнення державою певних цілей за допомогою встановлення обмежень або/і заохочень для суб'єктів господа­рювання.

Спеціальний режим господарювання залежно від правових засобів, обраних законодавцем для досягнення мети, можна підрозділити на три групи, кожна з яких, у свою чергу, включає певні види спеціального режиму господарювання (мал.1).

1 група — це обмежувальний спеціальний режим господарювання;

2 група — це заохочувально-обмежувальний спеціальний режим господарювання;

3 група — це заохочувальний спеціальний режим господарювання.

Перша група — це обмежувальний спеціальний режим господарювання, тобто це такий режим, де законодавець за допомо­гою встановлення певних обмежень у процесі здійснення господарської діяльності досягає певних цілей по охороні територій, об'єктів і т.п. До даної групи належать режими: державного кордону, надзвичайного, воєнного станів, виняткової (морської) економічної зони, господарська діяльність у Збройних силах України.

У другу групу включені ті спеціальні режими господарювання, де за допомогою сполучення певних обмежень у процесі здійснення господарської діяльності, і надання пільг досягаються необхідні цілі. До цієї групи можна віднести такі режими як: концесія; санітарно-захисні й інші особливо охоронні території; окремі галузі народного господарювання.

У третю групу (заохочувальний спеціальний режим господарювання) включені ті види спеціального режиму господарювання, введення яких пов'язане з необхідністю вирішення соціально-економічних проблем, залучення інвестицій на певну територію держави, створення нових робочих місць за допомогою надання різного роду заохочень для суб'єктів господарювання. До цієї групи належать спеціальні економічні зони (СЕЗ) і території пріоритетного розвитку (ТПР).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]