Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

3. Спеціальні економічні зони (сез), як різновид спеціального режиму господарювання

Серед перших вільних економічних зон можна назвати Ганзейский союз, що з XVIII століття об'єднав 200 міст. Ініціатором Союзу виступили німецькі купці. Для учасників Союзу були встановлені єдині принципи вільної торгівлі, що передбачають митні пільги. Завдяки можливості безмитного перевозу вантажів із країни в країну Ганзейский Союз домігся процвітання.

В 1817 р. пільговий режим «порто-франко» був наданий місту Одеса. Режим «порто-франко» передбачав, що в Одесу дозволялося вільне й безмитне ввезення будь-яких іноземних товарів, увезені в Одесу з середини держави товари не обкладали митом. Економічний механізм «порто-франко» був досить гнучким й удосконалювався в міру досягнення поставлених цілей.

Розширення господарських функцій зон зажадало ускладнення їхнього механізму, у результаті чого спеціальний митний режим доповнився податковими, фінансовими, а також стимулами не фінансового (адміністративного) характеру.

Прообразом сучасних вільних економічних зон уважають зони, що виникли в США в роки «великої депресії». Поряд з комплексом засобів по відродженню економіки Сполучених Штатів було запропоновано створити на території країни вільні економічні зони. В 1934 році був прийнятий спеціальний закон, що регулює порядок створення вільних економічних зон у США. Створення вільних економічних зон себе виправдало, у результаті вдалося залучити величезні інвестиційні вкладення, що в остаточному підсумку сприяло підняттю економіки країни.

Вільні економічні зони й території пріоритетного розвитку одержали широке поширення й у колишніх соціалістичних країнах, а також у країнах СНД.

У колишніх соціалістичних країнах вільні економічні зони застосовувалися як економічний експеримент, спосіб освоєння закордонного досвіду господарювання. Із середини 70-х років СЕЗ діють у Югославії, Румунії, Угорщині, Болгарії й Польщі.

У Росії процес формування вільних економічних зон почався із середини 80-х років. Так, в 1986 році зародилася ідея створення СЕЗ «Знахідка». До кінця 80-х років була розроблена «Єдина державна концепція вільних зон». Зараз у Росії формально засновані 18 СЕЗ, але реально діючими можна вважати тільки дві з них — у Калінінградській області й СЕЗ «Знахідка».

За останні десятиліття вільні економічні зони (СЕЗ) одержали широке поширення у світовій економіці. У цей час існує по­над 4-х тисячі СЕЗ всіх видів, через які проходить, за деякими оцінками, до 20% світового товарообігу.

Таким чином, можна говорити, що вільні економічні зони не є новим економічним явищем як для світової практики, так і для української держави, де процес створення й функціонування СЕЗ набирає обороти. Тому даному питанню потрібно приділити особливу увагу, тому що в багатьох регіонах загострилася соціально-економічна ситуація, що опосередковує необхідність почати комплекс заходів для вирішення проблем зайнятості населення, припливу інвестиційних коштів, а також стимулювання виробничої діяльності суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]