Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

25. Митні пільги в сез і тпр Донецької області.

На територіях СЕЗ «Донецьк» і СЕЗ «Азов» уводиться ре­жим спеціальної митної зони. Відповідно до цього режиму товари й предмети, крім підакцизних товарів, для використання в межах цих зон увозяться на їхню територію без сплати мита й податку на додану вартість. У тому випадку, якщо зроблені або досить перероблені в СЕЗ товари вивозяться зі спеціальної економічної зони на територію України, то податок на додану вартість стягується на загальних підставах. Товари, які були повністю вироблені або перероблені в спеціальній економічній зоні вивозяться із СЕЗ за межі митної території України без сплати мита й акцизного збору, а податок на додану вартість стягується по нульовій ставці. У ви­падку вивозу за межі митної території України з території СЕЗ товарів й інших предметів спочатку завезених через кордон України на територію СЕЗ мито, податок на додану вартість й акцизний збір не стягуються.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності передбачає на­ступну митну пільгу: звільняються на період реалізації інвестиційного проекту, але не більше ніж на п'ять років, від обкладання ввізним митом сировина, матеріали, предмети, устаткування й осна­щення (крім підакцизних товарів) і податкам на додану вартість — устаткування й оснащення під час їхнього ввозу в Україну.

26. Правові проблеми реалізації пільгових режимів у сез і тпр Донецької області.

У процесі реалізації Закону «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області» виникають проблеми, які вимагають більше детального розгляду:

а) Закон України «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області» передбачає обмеження вартості інвестиційного проекту в 1 млн. дол. США для одержання пільг по податку на прибуток від реалізації проекту. (Для малих підприємств ця сума становить 250 тис. дол. США). Всі інші пільги, закріплені законом, надаються незалежно від розміру інвестиційних вкладень.

Однак на практиці Рада з питань спеціальних економічних зон і спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області не розглядає ті інвестиційні проекти, по яких сума інвестицій менша одного млн. дол. США.

б) Наступна проблема, що має потребу у зваженому рішенні, полягає в тому, що норми Закону про СЕЗ у Донецькій області, які встановлюють пільги по податку на додану вартість на території пріоритетного розвитку обмежують інвесторів при ввозі предметів, необхідних для реалізації інвестиційного проекту. Так, пільги по ПДВ надаються тільки в тому випадку, якщо ввозиться встаткування або оснащення, якщо ж увозяться «транспортні засоби», то податкова адміністрація вимагає сплати ПДВ на загальних підставах, тому що відповідно до Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності транспортні засоби виділяються в окрему самостійну групу. Однак, якщо суб'єкт підприємництва припускає здійснювати транспортні перевезення, то транспортні засоби є тією базою, на основі якої буде проводитися подальша господарська діяльність. Таким чином, виникає парадоксальна ситуація, що з одного боку, діяльність транспортних організацій є пріоритетним видом економічної діяльності, що підтверджується Постановою КМ України й надає можливість користуватися пільгами, установленими в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, але, з іншого боку, підприємство при ввозі транспортних засобів, які є основою їхньої господарської діяльності не користується пільгою по ПДВ, а це значні грошові суми. Аналогічна ситуація є й в інших регіонах, де встановлений спеціальний господарський режим.

в) Закон України «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області» чітко не визначив, що звільняється від оподаткування на додану вартість при ввозі в Україну звільняються тільки те встаткування й оснащення, яке ввозяться для реалізації інвестиційного проекту. Нечіткість правової норми дає можливість зловживань. Як наслідок у вищезгаданому Законі не встановлена відповідальність суб'єкта підприємництва у випадку нецільового використання встаткування, оснащення, які були завезені без оплати ПДВ. У цьому зв'язку необхідно відзначити, що деякі законодавчі акти, що встановлюють особливості оподатковування в СЕЗ і ТПР в інших регіонах України передбачають можливість повернення суми ПДВ у випадку нецільового використання встаткування або інших увезених предметів. Такою правовою нормою їсти зміст доповнити Закон «Про спеціальні економічні зони й спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]