Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

19. Державні гарантії інвесторам, що здійснюють підприємницьку діяльність у сез і тпр.

Законодавство України передбачає гарантії для суб'єктів інвестиційної діяльності й захист інвестицій. Так, відповідно до Закону України «Про інвестиційну діяльність» передбачені наступні гарантії:

а) держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, дотримання прав і законних інтересів її суб'єктів;б) умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігаються на весь термін дії цих договорів й у випадках, коли після їхнього висновку законодавством встановлені умови, які погіршують положення суб'єктів або обмежують їхні права, якщо вони не прийшли до згоди про зміну умов договору; в) державні органи і їхні посадові особи не мають права втручатися в діяльність суб'єктів інвестиційної діяльності, крім випадків, коли таке втручання допускається чинним законодавством і здійснюється в межах компетенції цих органів і посадових осіб; г) ніхто не має права обмежувати права інвесторів у виборі об'єктів інвестування, за винятком випадків, передбачених цим законодавством; д) у випадку прийняття державними або іншими органами актів, які порушують права інвесторів й учасників інвестиційної діяльності, збитки, нанесені суб'єктами інвестиційної діяльності, підлягають відшкодуванню в повному обсязі цими органами. Суперечки про відшкодування збитків вирішуються судом або господарським судом відповідно до їх компетенції.

Крім гарантій законодавство передбачає можливість захисту інвестиційних вкладень суб'єктів господарювання. Так, ст. 19 ЗУ «Про інвестиційну діяльність» установлює, що:

1. Держава гарантує захист інвестицій незалежно від форм власності, а також іноземних інвестицій. Захист інвестицій забезпечується законодавством України, а також договорами України з іноземними державами. Інвесторам, у тому числі іноземним, забезпечується рівноправний режим, що виключає застосування заходів дискримінаційного характеру, які могли б перешкодити управлінню інвестиціями, їхньому використанню й ліквідації, а також передбачаються умови й порядок вивозу вкладених цінностей і результатів інвестицій.

2. Інвестиції не можуть бути безкоштовно націоналізовані, реквізовані або до них не можуть бути застосовані заходи, тотожні за наслідками. Такі заходи можуть застосовуватися тільки на підставі законодавчих актів України з відшкодуванням інвесторові в повному обсязі збитків, заподіяних у зв'язку із припиненням інвестиційної діяльності. Порядок відшкодування збитків інвесторові визначається у відзначених актах. Внесені або придбані інвесторами цільові банківські вклади, акції й інші цінні папери, платежі за придбане майно або за орендні права у випадку вилучення відповідно до законодавчих актів України відшкодовуються інвесторам, за винятком сум, які виявилися використаними або загубленими в результаті дій самих інвесторів або зроблених при їхній участі.

3. Суперечки, які виникають у результаті здійснення інвестиційної діяльності, розглядаються відповідно судом, господарським судом або третейським судом.

4. Інвестиції можуть, а у випадках, передбачених законодавством, повинні бути застраховані.

Законом України «Про загальні принципи створення й функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» і Закони про конкретний СЕЗ або ТПР установлюють, що держава відповідно до законодавства України у випадку ліквідації спеціальної економічної зони або території пріоритетного розвитку гарантує збереження в повному обсязі всіх майнових і немайнових прав інве­сторів і суб'єктів підприємницької діяльності, які діють у спеціальній економічній зоні й на території пріоритетного розвитку.

Суперечки між органами управління спеціальними економічними зонами й територіями пріоритетного розвитку, суб'єктами підприємницької діяльності, які діють у спеціальній економічній зоні або на території пріоритетного розвитку, інвесторами й ліквідаційною комісією, які можуть виникнути у зв'язку з ліквідацією спеціальної економічної зони або території пріоритетного розвитку, підлягають розгляду судами України, а суперечки при участі іноземного суб'єкта господарської діяльності — у судах за узгодженням сторін, у тому числі за кордоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]