Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

27. Нормативно-правове забезпечення інвестиційно-інноваційної політики в Україні.

За останні роки в Україні було прийнято ряд законодавчих актів, спрямованих на розвиток інноваційного процесу в Україні. Серед них можна виділити такі, як Господарський кодекс України від 16.01.2003 р., Закон України «Про пріоритетні напрямки інноваційної діяльності в Україні» від 16.01.2003 р., Закон України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 р., Закон України «Про спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків» від 16.07.1999 р.

Відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 р. головною метою державної інноваційної політики є створення соціально-економічних, організаційних і правових умов для ефективного створення, розвитку й використання науково-технічного потенціалу країни, забезпечення впровадження сучасних екологічно чистих, безпечних технологій виробництва й реалізації нових видів конкурентноздатної продукції.

Державна інноваційна політика в Україні будується на таких принципах:

• орієнтація на інноваційний шлях розвитку економіки України;

• визначення державних пріоритетів інноваційного розвитку;

• формування нормативно-правової бази в сфері інноваційної діяльності;

• створення умов для збереження, розвитку й використання вітчизняного науково-технічного й інноваційного потенціалу;

• забезпечення взаємодії науки, виробництва, фінансово-кредитної сфери в розвитку інноваційної діяльності;

• ефективне використання ринкових механізмів для сприяння інноваційної діяльності, підтримка підприємництва в науково-виробничій сфері;

• здійснення заходів у підтримку міжнародної науково-технологічної кооперації, трансферу технологій, захисту вітчизняної продукції на внутрішньому ринку і її просування на зовнішній ринок;

• фінансова підтримка, здійснення сприятливої кредитної, податкової й митної політики в сфері інноваційної діяльності;

• сприяння розвитку інноваційної інфраструктури;

• інформаційне забезпечення суб'єктів інноваційної діяльності;

• підготовка кадрів у сфері інноваційної діяльності.

З метою розвитку інноваційної діяльності в Україні Господарський Кодекс України (ст. 326) передбачає наступні форми інвестування інноваційної діяльності:

- державне (комунальне) інвестування, тобто це інвестування, що здійснюється органами державної влади або органами місцевого самоврядування за рахунок бюджетних коштів й інших коштів, згідно з законом;

- комерційне інвестування — це інвестування здійснюється суб'єктами підприємництва за рахунок власних або притягнутих коштів;

- соціальне інвестування  —  це інвестування в об'єкти соціальної сфери;

- іноземне інвестування здійснюється іноземними юридичними й фізичними особами, а також іноземними державами;

• спільне інвестування — це інвестування здійснюване спільно суб'єктами України й іноземними фізичними і юридичними особами.

Для залучення інвестиційних коштів у розвиток інно­ваційних структур необхідне створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Одним зі способів створення сприят­ливого інвестиційного клімату для стимулювання розвитку інноваційної діяльності є законодавче закріплення спеціального режиму інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків.

Територіальними фірмами комплексної підтримки інноваційних підприємств, інтеграції науки й виробництва, особливо інтенсивно використовуваними в останні три десятиліття розвиненими країнами, є технопарки й технополіси. Деякі автори називають ці фірми інноваційними соціогенемами — соціальними системами, що сприяють народженню й вирощуванню інноваційних організацій.

Аналіз науково-виробничої діяльності технопарків свідчить, що вона є досить успішною. Як свідчить світовий досвід, комерціалізація науково-технічних розробок через технопарки здійснюється в 4 рази швидше й у стільки ж раз дешевше, ніж якщо це здійснюють традиційні наукові колективи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]