Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

28. Поняття технопарку й нормативно-правове забезпечення його діяльності.

На сьогоднішній день, основними нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність у технопарках України є:

1. Закон України «Про загальні основи створення й функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» від 13.10.92 р.

2. Закон України «Про спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків» від 16.07.99 р.

3. Постанова Кабінету Міністрів України «Про нормативно-правові акти, що забезпечують реалізацію Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків «Напівпровідникові технології й матеріали, оптоелектроніка й сенсорна техніка», «Інститут електрозварювання ім. Е.О. Патона», «Інститут монокристалів» від 17.12.99 р. № 2311. 4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затверджен­ня Положення про порядок створення й функціонування технопарків й інноваційних структур інших типів» від 22.05.1996 р. № 549. 5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок висновку договорів про спільну діяльність по виконанню інвестиційних й інноваційних проектів» від 14.12.2001 р. № 1691. Відповідно до Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків» від 16.07.99 р. під технопарком розуміється юридична особа або об'єднання на основі договору про спільну діяльність юридичних осіб (учасників), головною метою яких є виконання інвес­тиційних й інноваційних проектів, виробниче впровадження наукомістких розробок, високих технологій і конкурентноздатної на світовому ринку продукції.

В основі технопарків лежать чотири принципи, що утворять наріжний камінь «паркового руху»:

• створення максимально сприятливих умов для наукомісткого виробництва, інноваційного бізнесу й, таким чином, науково-технічного прогресу;

• максимальне зближення, у тому числі й територіальне, науки, виробництва й комерції, що дозволяє, виражаючись марксистською мовою, «перетворити науку в безпосередню продуктивну чинність», але не в декларативному, а в щирому змісті;

• об'єднання «під одним дахом» фірм, які розробляють різні види наукомісткої продукції, що дозволяє створити умови для продуктивного обміну ідеями й досвідом, досягнення «ефекту агломерації» і т.д.;

• створення для розвитку ідей тепличних умов, забезпечення ідеям інкубаційного періоду — «періоду дитинства», у якому вони бідують так само, як і люди, тому що, будучи викинуті на ринок у незрілому віці, можуть там не вижити.

На 1.10.2003 р. в Україні створені й діють вісім технопарків. Для порівняння можна назвати наступні цифри: у США й Китаї їх більше, ніж по 150 у кожній країні.

Відповідно до Положення «Про порядок створення й функціонування технопарків й інноваційних структур інших типів», затвердженому Постановою КМ України від 22.05.1996 р. № 549, інноваційні структури можуть створюватися двох видів:

А. Юридичні особи будь-якої організаційно-правової фор­ми, встановленої законодавством України (Наприклад, ТОВ, ЗАТ, ВАТ і т.д.). Створюються такі інноваційні структури в по­рядку, установленому законодавством України для відповідних організаційно-правових форм.

Б. Юридичні й фізичні особи, що діють на основі договори про спільну діяльність.

У цьому випадку різні юридичні й фізичні особи (учасники технопарків) укладають між собою договір про спільну діяльність, у якому обмовляють установлені законодавством особливості здійснення господарської діяльності.

Відповідно до Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності технологічних парків» учасники технологічного парку - це об'єднання юридичних осіб, які уклали в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України, договору про спільну діяльність по виконанню інвестиційних й інноваційних проектів.

З метою залучення інвестиційних коштів в інноваційний процес у технологічних парках уводиться спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності на 15 років.

Спеціальний режим інвестиційної й інноваційної діяльності - це спеціальний режим, що передбачає податкові, митні, фінансові пільги для суб'єктів, що реалізують інвестиційні й інноваційні проекти в умовах технологічних парків, які створені й функціонують відповідно до діючого законодавства України про технопарки.

Діє даний спеціальний режим при виконанні інвестиційних й інноваційних проектів по пріоритетних напрямках діяльності технологічних парків протягом перших п'яти років з моменту реєстрації проектів, але не більше терміну дії спеціального режи­му інвестиційної й інноваційної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]