Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_мф 3 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
598.53 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

_________Н. СИТНИК

„___” ________ 20__ р.

Р О Б О Ч А п р о г р а м а

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

МІСЦЕВІ ФІНАНСИ”

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 „Економіка та підприємництво”

за напрямом підготовки

6.030508 „Фінанси і кредит”

освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

денна форма навчання

ЛЬВІВ – 2011

УДК 336.1.352

Місцеві фінанси // Робоча програма навчальної дисципліни. – ЛДФА, Львів: Видавництво ВТЗНВ, 2011. – 34 с.

Розробник:

Полянчич Т.М., к.е.н., асистент кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів ЛДФА

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів (протокол № 1 від 31.08.2011р.) як програму підготовки бакалаврів (денна форма навчання) галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит”, складеної на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, розробленої науково-методичною комісією Міністерства освіти і науки України та Київським національним економічним університетом ім. Вадима Гетьмана у 2010р.

Погоджено:

Заступник завідувача кафедри

з навчально-методичної роботи Перетятко Л.А.

Завідувач кафедри Біттер О.А.

ББК

ЛДФА, 2011

І. Пояснювальна записка опис предмета навчальної дисципліни пояснювальна записка

Невід’ємною складовою демократичного державного управління є органи місцевого самоврядування. В умовах трансформаційної економіки України однією з найважливіших складових частин її фінансової системи є місцеві фінанси. Сьогодні посилюється роль місцевих фінансів та розширюється сфера їх застосування. Через місцеві фінанси держава активно здійснює соціальну політику. На основі надання місцевим органам влади фінансових ресурсів для їх бюджетів відбувається фінансування місцевої освіти, охорони здоров’я, комунального обслуговування населення, соціально-культурних заходів. За допомогою місцевих фінансів держава регулює процес вирівнювання економічного і соціального розвитку регіонів.

Місцеві фінанси – це відображення стану економіки регіону, його виробничої та ресурсної бази. В умовах наближення до європейських стандартів діяльності місцевого самоврядування Україні необхідно комплексно вирішувати проблеми розвитку місцевих фінансів, адже вони є обов’язковим атрибутом демократичної держави.

Дисципліна має теоретично-прикладний характер. У теоретичному плані вона розширює та поглиблює знання студентів про сутність і роль місцевих фінансів в економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень, розглядає порядок формування та використання фондів фінансових ресурсів, що забезпечують функціонування органів місцевого самовря­дування. У прикладному дає майбутньому фахівцю можливість об’єктивно оцінювати економічні процеси, що відбува­ються в регіонах з розумінням тенденції розвитку фінансових відносин і їхні особливості у сфері місцевих фінансів та фінансів господарських одиниць комунальної форми власності.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі. Вивчення цієї навчальної дисципліни тісно пов’язане з такими навчальними дисциплінами, як економічна теорія, економіка підприємства, теорія фінансів, правознавство, державне управління, податкова система, бюджетна система тощо і є продовження процесу опанування понять і категорій прикладного характеру та розуміння змісту процесу формування, розподілу і використання грошових та інших фінансових ресурсів для забезпечення виконання місцевими органами влади покладених на них функцій і завдань. Нові за змістом організаційно-правові відносини між суб’єктами місцевих фінансів вимагають від фінансистів глибоких теоретичних знань і практичного досвіду щодо організації фінансів місцевих органів влади та управління ними.

Мета та завдання навчальної дисципліни. Метою вивчення навчальної дисципліни «Місцеві фінанси» є надання студентам знань про сутність і роль місцевих фінансів у економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень та механізм їх функціонування.

Основне завдання дисципліни: вивчення суті і значення місцевих фінансів, засад їх функціонування як одного з дійових важелів економічної політики місцевих органів самоврядування; набуття вмінь аналізувати використання доходів органів місцевого самоврядування.

Завдання дисципліни:

  • дати в необхідному обсязі теоретичний матеріал, який вклю­чатиме сучасні наукові розробки як вітчизняних, так і зарубіжних учених-економістів;

  • дати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин держави, місцевих органів, господарства та населення;

  • розкрити шляхи використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи;

  • визначити сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів, як одного з дійових важелів економічної політики місцевих органів самоврядування.

Для досягнення зазначених вище цілей, цикл аудиторних занять доповнюється самостійною роботою студентів, індивідуальною науково-дослідною роботою студентів у визначеному навчальним планом обсязі.

Предметом навчальної дисципліни є фінансові відносини, що виникають на різних рівнях адміністративно-територіальних утворень у процесі формування та використання фінансових ресурсів.

Вимоги до знань, умінь та навичок:

а) студент повинен знати: основні наукові категорії, поняття і термінологію дисципліни, сутність, функції і роль місцевих фінансів; специфіку та порядок їх формування і організації; основні нормативно-правові акти, форми і методи державного регулювання місцевих фінансів; принципи організації місцевих фінансів і склад місцевих фінансових інститутів; основні завдання та функції фінансового управління на регіональному рівні; казначейську систему обслуговування місцевих бюджетів; джерела та способи формування місцевих фінансів (перш за все доходів місцевих бюджетів); методи планування і кошториси місцевих бюджетів; методи бюджетного регулювання та види бюджетних трансфертів; порядок створення цільових фондів місцевого самоврядування; економічну природу та склад місцевих податків і зборів; склад і структуру місцевих фінансових органів, їх завдання, повноваження і функції; особливості функціонування та фінансову діяльність підприємств комунальної власності; досвід організації фінансів місцевих органів влади за кордоном

б) студент повинен уміти: визначати розмір місцевих податків і зборів; планувати капітальні видатки місцевих бюджетів; застосовувати нормативний підхід у бюджетному плануванні; здійснювати кошторисне планування видатків установ; визначати обсягів дотацій вирівнювання; розраховувати обсяг доходів (кошика доходів) та видатків загального фонду місцевого бюджету, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів; розраховувати обсяги видатків на виконання органами місцевого самоврядування різних функцій і завдань; складати кошторис місцевого бюджету; визначати суми офіційних трансфертів місцевого бюджету;

Опанування навчальною дисципліною повинно забезпечити необхідний рівень сформованості вмінь:

Назва рівня сформованості вміння

Зміст критерію рівня сформованості вміння

  1. Репродуктивний

Вміння відтворювати знання, передбачені даною програмою

  1. Алгоритмічний

Вміння використовувати знання в практичній діяльності при розв’язанні типових ситуацій.

  1. Творчий

Здійснювати евристичний пошук і використовувати знання для розв’язання нестандартних завдань та проблемних ситуацій.

У зв’язку із змінами у фінансово-кредитній сфері при вивченні питань дисципліни необхідно використовувати матеріали сесій Верховної Ради України, Постанови Кабінету Міністрів України, рішення місцевих органів влади, діючий законодавчий, нормативний та інструктивний матеріал, а також матеріали періодичних видань з питань економіки та фінансів.

Робоча програма складена на 4 кредити.

Форми контролюПМК, залік,