Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

15. Особливості здійснення підприємницької діяльності в сез і тпр України.

Для здійснення господарської діяльності в СЕЗ і ТПР необхідно виконати ряд вимог, встановлених законодавцем.

По-перше, для здійснення господарської діяльності в СЕЗ або на ТПР необхідно розробити інвестиційний проект й одержати Свідоцтво на право його реалізації (ТПР) або Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності (СЕЗ).

Для одержання Свідоцтва на реалізацію інвестиційного проекту або Дозволу на здійснення підприємницької діяльності суб'єкт підприємницької діяльності (інвестор), що має намір реалізувати інвестиційний проект, або вповноважена ним у встановленому порядку особа подає в орган управління СЕЗ або ТПР наступні документи:

• заява про розгляд інвестиційного проекту за встановленою формою;

• інвестиційний проект (бізнес-план) кошторисною вартістю, еквівалентною не менше суми, встановленої законодавцем;

• нотаріально засвідчені копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності й установчих документів юридичної особи;

• у випадку, коли заявником є іноземна юридична особа, — документи, які свідчать про реєстрацію (створення) іноземної юридичної особи в країні його місцезнаходження (виписка з торговельного, банківського або судового реєстру тощо). Ці документи повинні бути завірені відповідно до законодавства країни, що їх видала, перекладені на українську мову й легалізовані в консульській установі України, якщо міжнародними договорами, у яких бере участь Україна, не передбачене інше. Зазначені документи можуть бути також завірені в посольстві відповідної держави в Україні й легалізовані в МЗС;

• проект контракту, погоджений з відповідним органом місцевого самоврядування й з органом господарського розвитку спеціальної економічної зони у випадку реалізації інвестиційного проекту на території спеціальної економічної зони;

• висновку щодо інвестиційного проекту, вироблені відповідно до законодавства України, у тому числі науково-технічної, екологічної експертизи, державною експертизою інвестицій тощо;

• довідку відповідного органа державної податкової служби України про стан розрахунків з бюджетом (для юридичних осіб, зареєстрованих в Україні);

• зобов'язання про надання органу управління звітності про хід реалізації інвестиційного проекту за формою й у строки, установлені органом управління СЕЗ і ТПР;

• якщо інвестиційним проектом передбачений ввіз на митну територію України сировини, матеріалів, предметів, устаткування, то необхідно надати перелік й обсяги сировини, матеріалів, предметів, устаткування й обґрунтування обсягів ввозу сировини, предметів, матеріалів й устаткування.

Якщо буде потреба орган управління може вимагати інші документи, які стосуються визначення мети, умов діяльності й можливості заявника реалізувати інвестиційний проект.

Якщо раніше (до 27.08.2003 р.) рішення про схвалення інвестиційного проекту приймалося самостійно Радою по СЕЗ або ТПР, або іншим уповноваженим органом управління СЕЗ або ТПР, то в цей час рішення про схвалення інвестиційного проекту приймається тільки на основі позитивних відгуків, отриманих з Міністерства економіки України. Ця обставина ускладнює процедуру затвердження інвестиційних проектів й є негативним чинником для потенційних інвесторів, тому що затягується строк затвердження інвестиційних проектів.

У випадку схвалення інвестиційного проекту щодо його реалізації на території пріоритетного розвитку, заявникові видається Свідоцтво про схвалення інвестиційного проекту.

У випадку схвалення інвестиційного проекту щодо його ре­алізації на території спеціальної економічної зони видається Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на її території.

Свідоцтво про схвалення інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку або Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони є підставою для висновку органом місцевого са­моврядування контракту із суб'єктом підприємницької діяльності (інвестором).

Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони є також підставою для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності на території такої зони й висновку з органом господарського розвитку відповідних договорів.

По-друге, спеціально вповноваженими органами управління СЕЗ і ТПР розглядаються тільки ті інвестиційні проекти, реалізація яких буде здійснюватися в пріоритетних галузях економіки, встановлених Кабінетом міністрів України для конкретної СЕЗ або ТПР.

По-третє, для одержання певних пільг у СЕЗ або на ТПР передбачені мінімальні розміри інвестиційних вкладень, які коливаються від 200 тис. дол. США до 3 млн. дол. США.

Так, Закон України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку й спеціальній економічній зоні «Порт Крим» в Автономній Республіці Крим» встановлює для ТПР в Автономній Республіці Крим наступні розміри інвестиційних вкладень:

100 тис. доларів США — діяльність по збереженню історичного й природного надбання, дослідження й розробки в сфері інформатизації, культури й спорту, послуги населенню, очищення територій, у лісовому господарстві, виробництво спортивних і галантерейних товарів, іграшок, сувенірних виробів;

200 тис. доларів США — діяльність по охороні здоров'я й соціальної допомоги, сільське й рибне господарство, харчовій, текстильна промисловості й промисловості по переробці сільськогосподарської продукції, виробництво меблів, деревини й виробів з деревини;

500 тис. доларів США — діяльність санаторно-курортних закладів, готелів і ресторанів, транспорт і зв'язок, будівництво, обробка відходів, надання послуг у сфері туризму, відпочинку й розваг;

1 млн. доларів США — видобувної, оздоблювальна промисловості, виробництво електроенергії, газу й води.

У Луганській області закон встановлює диференційований підхід при визначенні мінімального рівня інвестиційних вкладень, а саме: 500 тис. дол. — для сільського господарства, переробної промисловості; 700 тис. дол. — будівництво, транспорт; 1 млн. дол. — видобувна промисловість, машинобудування, виробництво електроенергії, коксу.

Суб'єктами СЕЗ «Яворів» є ті суб'єкти підприємництва, які реалізують на території СЕЗ «Яворів» інвестиційні проекти загальною вартістю, еквівалентної не менш 500 тисячам доларів США.

У Закарпатській області від податку на прибуток на два роки звільняються ті підприємства, інвестиції в які становить не менш 250 тис. дол. США.

У Законі України «Про введення спеціального режиму інвестиційної діяльності в м. Харкові» встановлюється, що вартість інвестиційних проектів не може бути менше суми, еквівалентної 500 тис. дол. США (у харчовій, текстильній промисловості, переробці сільськогосподарської продукції, у сфері освіти й т.п.), 700 тис. дол. США (у будівництві, транспорті й т.п.), 1 млн. дол. США (дослідження й розробка в області природних і технічних наук; виробництва електроенергії, газу, води), 3 млн. дол. США (у металургії й обробці металу, виробництві машин й устаткування й т.д.).

Таким чином, у деяких ТПР, що діють на території України, законодавець визначив мінімальний розмір інвестиційних вкладень залежно від галузей реалізації інвестиційних проектів. Це правильний крок, тому що якщо одна галузь є високорентабельною, то мінімальний розмір інвестиційних вкладень в один мільйон доларів — це реальна сума для інвестора, але адже є галузі менш рентабельні, наприклад, сільське господарство, для яких 500 тис. доларів — це вже завищена сума. Також необхідно враховувати структуру міського господарства, рівень привабливості міст, тому що при вкладенні коштів інвестори розглядають географічне, соціальне, економічне становище територіального утворення.

Передбачений законом мінімальний розмір інвестицій, що надає право на пільги по оподатковуванню в окремих регіонах, не стимулює розвиток малого й середнього бізнесу, а навпаки відлякує потенційних інвесторів, тому що сума мінімального розміру інвестиційних вкладень не відповідає рівню розвитку регіону і його господарської структури. У результаті діяльність у деяких СЕЗ і ТПР іде дуже повільно й не приносить відчутних результатів.

По-четверте, необхідною умовою для здійснення госпо­дарської діяльності в СЕЗ і ТПР є укладання договору (контракту) між місцевим органом самоврядування й суб'єктом підприємницької діяльності, що реалізує інвестиційний проект. Договір (контракт) надає можливість місцевим органам самоврядування контролювати виконання заходів, передбачених інвестиційним проектом і жадати від суб'єкта підприємництва виконання умов контракту, а також визначає роль місцевих органів самоврядування в процесі реалізації інвестиційних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]