Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

11. Рада з питань сез і спеціального режиму інвестиційної діяльності: поняття, повноваження, правова характеристика.

Рада з питань спеціальних економічних зон і спеціального режиму інвестиційної діяльності є спеціальним уповноваженим органом управління міст і районів області, віднесених до тери­торій пріоритетного розвитку.

Рада з питань спеціальних економічних зон і спеціального режиму інвестиційної діяльності (далі Рада) створюється облас­ною радою.

Рада у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указа­ми й розпорядженнями Президента України, декретами, постано­вами, розпорядженнями Кабінету Міністрів України, рішеннями обласної ради, а також Положенням про діяльності Ради.

Рада координує (погоджує) свою діяльність із центральни­ми органами виконавчої влади України, що забезпечують держав­не регулювання функціонування спеціальних економічних зон і здійснюючий контроль за дотриманням законодавства України на територіях пріоритетного розвитку.

Основними завданнями Ради є:

• залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва для їхнього відновлення й прогресивного розвитку;

• створення нових робочих місць для працівників, що вивільняються;

• розвиток зовнішньої економічної діяльності;

• створення сучасної виробничої, транспортної, ринкової й соціальної інфраструктури на територіях пріоритетного розвитку;

• зміцнення економіки підприємств, збільшення на цій ос­нові надходжень у бюджет і зростання доходів населення.

Повноваження Ради

Вироблення й проведення на територіях пріоритетного роз­витку й області в цілому фінансово-економічної політики, спря­мованої на пожвавлення й стабілізацію матеріального вироб­ництва на якісно новій технологічній основі, розширення ринків збуту готової продукції, підвищення рівня прибутковості підприємницької діяльності.

Розробка й забезпечення реалізації стратегії, перспективних і поточних програм розвитку спеціальних економічних зон, міст і районів, віднесених до територій пріоритетного розвитку.

Розгляд і схвалення (відхилення) інвестиційних проектів відповідно до Порядку, установленим Кабінетом Міністрів Ук­раїни.

Розробка й здійснення комплексу організаційних заходів щодо залучення фінансових ресурсів, у тому числі власних коштів підприємств й організацій (включаючи іноземні), бюджетних коштів, коштів позабюджетних фондів, а також благодійних фондів, громадських організацій і фізичних осіб для реалізації в області інвестиційної політики.

Організація підготовки й перепідготовки кадрів.

Проведення міжнародних тендерів для відбору інвес­тиційних проектів й інвесторів; участь у міжнародних інвес­тиційних ярмарках з метою пошуку інвесторів.

Видача свідоцтв на здійснення діяльності на територіях пріоритетного розвитку.

Видача дозволів на проведення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони без створення юридич­ної особи й здійснення відповідного контролю.

Участь разом з місцевими органами виконавчої влади в роз­робці пропозицій про розміри ставок орендної плати, плати за ко­мунальні послуги, тарифів й інших платежів на територіях пріори­тетного розвитку для впорядкування механізму ціноутворення.

Розгляд споровши, що виникають між органом господарсько­го розвитку спеціальної економічної зони, суб'єктами підприємницької діяльності й органами місцевого самоврядування.

Організація розробки й реалізації заходів у межах своєї ком­петенції по забезпеченню законності й правопорядку, економічної й екологічної безпеки на територіях пріоритетного розвитку й спеціальних економічних зон.

Прийняття в межах своєї компетенції документів, що регла­ментують діяльність суб'єктів господарювання на територіях пріоритетного розвитку.

Установлення розміру плати за видачу свідоцтв на право здійснення інвестиційних проектів за узгодженням з Міністерст­вом фінансів України.

Визначення напрямків використання отриманих коштів за видачу свідоцтв на право здійснення інвестиційних проектів для розвитку інфраструктури спеціальних економічних зон і спеціальних режимів інвестиційної діяльності за узгодженням з Міністерством фінансів України.

Узгодження бюджетів міст і районів, віднесених до тери­торій пріоритетного розвитку.

Здійснення контролю за цільовим використанням фінансо­вих ресурсів, що направляють на розвиток спеціальних еко­номічних зон і територій пріоритетного розвитку.

Здійснення разом з місцевими органами виконавчої влади кадрової політики на територіях пріоритетного розвитку (узгод­ження контрактів, що укладають на місцях з керівниками підприємств).

Здійснення господарської й іншої діяльності, не забороне­ної чинним законодавством.

Скасування виданих дозволів на здійснення підприємниць­кої діяльності на території спеціальних економічних зон і тери­торій пріоритетного розвитку у випадку порушення суб'єктами господарської діяльності (інвесторами) законодавства України, установчих документів або умов контрактів, укладених з органа­ми місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]